Quitzow – Juice Water / Setting Sun – Fantasurreal

QuitzowJuiceWater [2x cd, Young Love/Five Roses]

Ruim anderhalf jaar geleden komen zowel Quitzow als Setting Sun tegelijk met een nieuwe release. En ondanks mijn poging recensies gescheiden te houden, is dat hier door uitwisseling van bandleden en het samen runnen van het Young Love label zinloos. Nu komen ze weer allebei met een nieuwe release, dus laat ik geen poging wagen. Van beide bands is ook een gratis epee te downloaden, zie onderaan de recensie voor details.
Erica Quitzow, die schuilgaat achter Quitzow, is naast Setting Sun ook nog terug te vinden als violiste in de Woodstock Chamber Orchestra en heeft eveneens samengewerkt met uiteenlopende artiesten. Na haar titelloze debuut en Art College brengt Erica Quitzow haar derde album Juice Water uit. En de muziek is al net zo sappig en spetterend als de titel. Met instrumenten als moog, rhodes, casio, percussie-instrumenten, bas, gitaar, cello en viool maakt ze onstuimige, opzwepende songs met een pakkende, vette beat en meeslepende zang. Doordat ze die elektronica lardeert met allerhande instrumenten krijg je een heel bijzondere mix aan stijlen. Ze heeft een duidelijk “recht in je gezicht”-aanpak en weet daarmee een lekker onconventioneel en gevarieerd geluid aan de dag te leggen. Het plezier en de speelsheid spat er vanaf, terwijl ze ook genoeg melancholie door haar songs mengt om het niet lichtvoetig te maken. Elektro-pop-klassiek-noise-dance of iets dergelijks. Je kunt er niet simpel de duim op leggen, maar wie maalt daarom? Gary Levitt (Setting Sun) speelt wederom diverse gastrollen op dit smakelijke album. Je komt dan ergens uit tussen Peaches, Solex, Quasi, Vive La Fête, CSS, Lisa Germano, Alaska In Winter, Prince, Cibo Matto en Lady Gaga. Het is een weldadig bubbelbad, waar voor vele mensen wat te halen valt. Uitdagend plaatje!
SettingSunFantasurreal Gary Levitt gaat met zijn Setting Sun veel rustiger te werk. Hij heeft zich in de loop der jaren ontpopt als begenadigd singer-songwriter en combineert dat het liefst met Americana, pop, post-rock, folk en neoklassiek. Dat is op zijn vierde Fantasurreal niet anders. Hij weet er alleen nog meer een consistent en verrassend geheel van te maken. Het is ook zijn meest spontane album tot nu toe, wat wellicht te maken heeft met het feit dat hij alles zo uit zijn mouw heeft kunnen schudden. De songs weten je meteen te grijpen en nemen je mee op een luchtige, maar diepgaande en uiterst aangename trip. Naast Erica (zang, viool, cello, bas) zijn het nog 7 andere muzikanten die Gary helpen met zang, drums, trompet en bas. Regelmatig worden de frisse en tegelijk melancholische liedjes even naar een bijzonder niveau getild waardoor je vele magische momenten krijgt. Dat kan hem zitten in een omschakeling, een toevoeging van een strijkinstrument of een omslag in de stemming, maar steeds komt hij met eigenzinnige en inventieve ingevingen. Hij nestelt zich qua geluid in het midden van Lambchop, Calla, David Bowie, Cakekitchen, Get Well Soon, Ellioth Smith, The Magic Numbers en Sufjan Stevens. Daarmee bewijst hij zijn unieke, fantasierijke klasse maar eens te meer.

Luister Quitzow Online bij Myspace:
The Cut
Luister Setting Sun Online bij Myspace:
Make You Feel
Gratis epees:
Quitzow & Setting Sun (na aanmelding)

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.