Ólöf Arnalds – Sudden Elevation

Olofarnalds-palme[cd, One Little Indian/Konkurrent]

De IJslandse zangeres en multi-instrumentaliste (altviool, gitaar, charango) Ólöf Arnalds maakt doorgaans een kristalheldere mix van singer-songwritermuziek, IJslandse folk en elektronica. Daarbij beschikt ze over een heerlijk magisch sereen stemgeluid, dat ergens tussen Joanna Newsom, Björk, Bonnie Beecher en Jonsi inzit. Dat start allemaal met haar innemende debuut Við Og Við uit 2007, die overigens net ook weer is heruitgegeven. Ze zingt ook in het IJslands wat extra glans geeft aan haar fraaie muziek. Daarna komt ze met Innundir Skinni (2010), waarbij ze dichtbij haar debuut blijft maar een iets toegankelijker geluid laat horen, mede door drie songs in het Engels te zingen. Maar haar muziek, die ze met hulp van Skúli Sverrisson (Pachora, Napoli 23, Yeah No, Mo Boma, Alasnoaxis), Shahzad Ismaily en Björk maakt, blijft mooi ingetogen en breekbaar. Vorig jaar verschijnt dan eindelijk haar derde studioalbum Sudden Elevation, ditmaal geheel Engelstalig. Deze is weer door Skúli Sverrisson geproduceerd. Ze brengt op heerlijk melancholische wijze muziek die het midden houdt tussen folk en singer-songwritermuziek, waarbij de elektronica nu wat minder prominent aanwezig zijn. Met de focus is op de akoestische instrumentatie ontvouwt ze zich als een hedendaagse troubadour die wars van tijd en trends is. Een wonderschone derde worp!
Kan dit nichtje van Ólafur Arnalds dat ook een vierde keer voor elkaar krijgen? Het overtuigende antwoord hierop komt met het album Palme. Uiteraard werkt ze weer samen met Skúli Sverrisson, hier tevens met fraai basspel, maar ook Gunnar Örn Tynes (múm) is van de partij. Dat is vermoedelijk ook de reden dat elektronica weer een grotere rol zijn gaan spelen. Toch worden die zo ingezet dat ze haar immer wonderschone zang en folkachtige, breekbare en ingetogen muzikale benadering ondersteunen. Ze zingt volledig in het Engels, maar je kunt via haar website ook een nog te verschijnen IJslandse versie bestellen. Ze presenteert 8 onaards mooie, mysterieuze droomsongs, die helaas al na een half uur finishen. Denk daarbij aan een heerlijke kruisbestuiving van Hjaltalín, Múm, Amiina, Björk, Pinback, Emiliana Torrini, John Grant, Sigur Rós, Lutine en Sóley. De kenners weten meer dan genoeg. Fantastische droomplaat!

Vast toevallig dat nu de terugkeer van Twin Peaks is aangekondigd, maar het lijkt of Ölóf Arnalds fan is. En van mij mag ze de nieuwe soundtrack schrijven!

Olofarnalds-palmeR2  Olofarnalds-palmeR

 
door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.