Olga Magieres / Tetsuo Furudate – Introduction Of “Blue Of Noon”

Mono029 [cd, MonotypeRec]

Het Poolse MonotypeRec is de broedplaats voor toegepaste muziek geworden. De laatste tijd rolt de één na de andere interessante experimentele release van de pers. Sommigen ongrijpbaar en onbegrijpelijk intrigerend en andere binnen de iets meer gangbare kaders. Tot de eerste categorie hoort het nieuwe samenwerkingsverband tussen Olga Magieres en Tetsuo Furudate.
Olga Magieres is in 1955 in Rusland geboren, maar woont sinds 1971 al in Denemarken. Hier wordt ze een klassiek geschoolde pianiste, maar richt zich al geruime tijd op improvisaties in plaats van klassiek werk. Ze werkt met uiteenlopende artiesten samen, waar onder Tetsuo Furudate en Leif Elggren.
De Japanner Tetsuo Furudate, geboren in 1959, start in eerste instantie als videokunstenaar alvorens hij met succes naar de elektronica grijpt. Hij heeft al zo’n 15 indrukwekkende releases uitgebracht al dan niet in samenwerking met Zbigniew Karkowski, Kasper Toeplitz en Leif Elggren.
Wat de twee artiesten precies willen bereiken op Introduction Of “Blue Of Noon” is eigenlijk volslagen onduidelijk. Het lijkt meer een bundeling van wat ze allemaal samen ondernomen hebben. Dat maakt het overigens niet minder interessant, laat ik dat voorop stellen, maar het waaiert nogal uiteen. De cd opent met een kort stuk vol piano improvisaties, duistere klanken uit de laptop en diverse samples van organische en natuurgeluiden. Hierna volgt een lang stuk spoken word, waarbij de tekst uit “Le Blue Due Ciel” van Georges Bataille wordt voorgedragen door Christopher Charles. Olga en Tetsuo voorzien dit van ijle muziek, waardoor deze 23 minuten als een mysterieuze film aan je voorbij trekken. Hierna brengen de twee nog 2 stukken ten gehore waar op improvisatorische wijze composities van Chopin, Bach, Warren en Gershwin ten gehore gebracht. Deze beginnen vaak op schitterende wijze met een klassiek gespeeld deel waarna de elektronica erop los gelaten worden. Van adembenemende schoonheid sleuren ze je dan mee in ijzingwekkend biologerend geluid. In totaal is het een aangenaam bevreemdende luisterervaring geworden van twee klasse improvisatie artiesten.

MP3’s:
Introduction Of “Blue Of Noon”

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.