NNM: Zea + Oscar Jan Hoogland – Summing

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Zea + Oscar Jan Hoogland – Summing (cd, Makkum/ De Platenbakkerij/ Klanggalerie / Xango Music Distribution)
Dat er een samenwerkingsverband tussen Zea en Oscar Jan Hoogland op album verschijnt, komt bepaald niet uit de lucht vallen. Beide traden ze vorig jaar samen op bij het The Ex-40 Festival en met nieuwe muziek, die zowel experimenteel en dynamisch als humorvol en ijzersterk was.

Zea is vanaf 1995 het project van de uit Makkum (Friesland) naar Amsterdam getogen zanger/gitarist Arnold de Boer, die zoals bekend inmiddels ook alweer ruim 10 jaar de nieuwe zanger van The Ex is en stiekem ook de trompet en drums kan bespelen. Op zijn albums, die op diverse labels uitgebracht worden, krijg je een compleet uniek geluid voorgeschoteld, dat ergens tussen breakpop, indierock, noise, lo-fi dub en sample pop inzit vermengd met de nodige humor en cynisme. Dat wordt veelal aangedikt met breakbeats, avant-garde, samples en elementen uit de punk, lo-fi en Afrikaanse muziek. Ook op het eigen label Makkum records verschijnt het nodige, naast die van Kanipchen-Fit, It Dockumer Lokaeltsje en artiesten uit zijn geliefde Ghana. Maar omdat het altijd drukker kan is hij ook organisator van concerten en festivals en vrijwilliger plus bestuurslid van de OCII. En dat terwijl hij leraar maatschappijleer is.

Dat laatste gegeven levert wel een saillant verhaal op, want als 16-jarige ziet de Amsterdamse Oscar Jan Hoogland op een festival in Paradiso een optreden van Zea. De dag erna ziet hij Arnold de Boer weer, maar dat dus als zijn nieuwe leraar maatschappijleer. Ik ken Hoogland vooral van naam en de single die hij met Zea heeft gemaakt in 2014. Hoogland komt al vroeg in aanraking met muziek, mede door zijn vader Stanley Hoogland, die een vermaard pianist is. Oscar Jan ontwikkelt zich tot pianist, componist en improvisator en maakt deel uit van de Amsterdamse jazz- en improvisatie scene, waarbij hij vaak in Muziekgebouw en Bimhuis te vinden is; ten minste al hij niet weer in het buitenland moet spelen. Hij is overigens één van de laatste leerlingen geweest van Misha Mengelberg. Zijn hoofdinstrument is misschien wel zijn tot elektronisch instrument omgebouwde clavichord, hetgeen een uitvinding van hemzelf is. Ook hij organiseert concerten, maar ook theater en andere events.

Deze twee uiterst actieve lieden komen nu als Zea + Oscar Jan Hoogland met hun gezamenlijke album Summing, dat ruim 31 minuten lang, 9 nummers breed en meerdere lagen diep is. Arnold brengt met zijn gitaar in feite de basis, die wel van noise en lo-fi tot Afrikaanse getinte muziek gaat. Daarbij krijg je ook zijn kenmerkende, pakkende en licht bijtende zang. Oscar Jan zorgt met piano, elektrisch clavichord, synthesizers en sirenes voor de licht bevreemdende lagen. Deze zorgen voor een extra dimensie en dynamiek, die hun live sound ook goed benadert. De ene keer brengen ze meer bezinnende muziek en op andere momenten juist weer rijk gedetailleerde, pakkende en experimentele drukte, al dan niet gepaard met de nodige humor. Het resulteert in buitengemeen sterke en originele muziek. Heel fraai is ook hun cover “You’re Dead”, wat oorspronkelijk een nummer uit 1966 van Norma Tanega is. Daarnaast citeren ze nog wat uit een gedicht van William Hughes Mearns en een oude song van James W. Blake. Samenvattend: een veelzijdig geheel, dat je continu op prettige wijze weet te verrassen. Een luisteravontuur dat veel meer dan enkel de som der delen is.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.