NNM: The World Of Dust – Samsara

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

The World Of Dust – Samsara (cd, Tiny Room)
The World Of Dust is sinds 2013 het onvoorspelbare en daardoor ook zo leuke muzikale vehikel van muzikant (zang, gitaar, bas), tekenaar, producer, labeleigenaar (Tiny Room) en tegenwoordig ook vader Stefan Breuer. Wellicht ken je hem ook al van I Am Oak, Lost Bear, The Subhuman, Bart van der Lee, The Secret Love Parade, Pino Plaza, Sven Agaath, The Fire Harvest of van een release naast niemand minder dan Bonnie ‘Prince’ Billie. Hij debuteert in dat jaar als The World Of Dust met het innemende Bhava op het Snowstar label, dat ik dan duidt als “transcenderende singer-songwritermuziek in space”. Dat heeft alles te maken met zijn bevreemdende combinatie van emotioneel geladen singer-songwriter muziek en allerhande slaapkamerrock tot aan diverse elektronische uitspattingen. Wel allemaal op ingetogen wijze.

Ook op zijn albums erna is dat het recept. Daarbij moet je ook niet vreemd opkijken als postrock, avant-pop, jazz of neoklassiek aan de deur klopt. Dit verpakt hij veelal in korte songs, waar niets mis mee is. The Residents hebben in 1980 al met hun album Commercial Songs een ijzersterk pleidooi gehouden voor korte songs, waar in feite één couplet en één refrein afdoende is of zelfs minder dan dat. En dat gaat dan over popmuziek, want in feite kan een goed verhaal ook zonder refrein. Daaraan moet ik wel eens denken bij de muziek van Stefan. Ook daar gaat het bij de beste man nu eens niet over de lengte. Zijn tweede release is een cassette, dus die past niet in mijn ouderwetse cd-speler, maar zijn derde Womb Realm (2015) en vierde album Golden Moon (2017) brengt hij uit op zijn eigen, zeer sympathieke label Tiny Room Records. Het is een label voor underground artiesten, die daar geholpen worden met hun opnames, tours, releases en het bereiken van hun doelgroep, waarbij het genre niet een bepalende factor is. Vaak zitten ze wel ergens in de indierock, lo-fi, psychedelica, ambient dan wel folk hoek. Gewoon echt wat anders dan de reguliere labels. Een fraai voorbeeld is de Amerikaanse componist en multi-instrumentalist Todd Tobias (Circus Devils, Clouds Forming Crowds, 4 Coyotes).

Laat die laatst genoemde artiest nu ook, net als op Womb Realm, wederom op het vijfde album Samsara van The World Of Dust te hebben meegewerkt. Sterker nog in 2016 krijgt Stefan 26 digitale tracks van hem doorgestuurd, waaruit hij het voor zijn project geschikte materiaal filtert en omzet in 13 nummers van bij elkaar een klein half uur. De titel samsara, dat letterlijk iets betekent als “in cirkels ronddraaien”, duidt in het boeddhisme en hindoeïsme op de cyclus van dood en wedergeboorte. Dat zal enerzijds duiden op de muziek van Tobias, die hier nieuw leven in geblazen worden door Stefan. Maar ook als je vader wordt, ga je anders tegen het leven aankijken, dat weet ik als geen ander. Wellicht dat het gevoel van sterfelijkheid en het nieuwe leven ook heeft bijgedragen aan de titel. Hoe dan ook levert het hier uiterst stemmige muziek op, die mij diep weet te raken. De pakkende zang van Stefan vol diepgravende emoties en uit het leven gegrepen zaken, de gastzang van (wederom) Anneke Nieuwdorp en de geweldige gevarieerde instrumentaties maken dit alles weer tot een sterk en beklijvend album vol weemoed. Denk daarbij aan een heel fijn midden tussen At The Close Of Every Day, Idaho, The Montgolfier Brothers, Peter Hammill en John Grant. Gloedvolle sombermanmuziek waar hoop gloort aan de horizon.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.