NNM: The Reuters – Incubation

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

The Reuters – Incubation (lp, Seja/ Noize Hunit)
Men zegt dikwijls dat bepaalde muziek niet meer gemaakt wordt of dat een bepaalde muziekperiode zo goed was. Niet meer! Was! Hoezo niet meer en was? Ja, er duiken echt wel bands op die de muziek van weleer op hedendaagse, frisse wijze weten te brengen, waaronder ook schaamteloze kopieën, maar bands, die je dat gelukzalige, adrenaline opwekkende gevoel van weleer echt geven, daar zijn er nauwelijks nog wat van. Gelukkig is ons kikkerland sinds een aantal jaren de band The Reuters rijker. Die snappen hoe je op ongepolijste en oprechte wijze gewoon muziek kan fabriceren, die de kloten heeft van vroeger en ook klinkt als vroeger. Waarom niet? Daar had ik vroeger geen bezwaar tegen en nu ook niet. Goed is goed genoeg, al weet The Reuters zich altijd genoeg uit te sloven om er een supergoed van te maken. Dat bewijzen ze wel met hun album geweldige We Are From Hu (2017), uitgebracht op een zusterlabel van Seja Records.

Seja labelbaas Johan Buurke zit vol goed ideeën als het gaat om uitbrengen van muziek in de hoek van darkwave, gothic, industrial en EBM. Al ben ik het uiteraard niet altijd eens met het format, de output is zonder meer van hoog niveau. Zijn muzieksmaak is breder en inmiddels bestaat er ook een sublabel Candy Bomber Music voor de alternatieve indie op cd (braaf). Tevens is er het zusterlabel Noize Hunit voor de meer noisy muziek, waar tot nu toe vooral deze geweldige band The Reuters muziek op heeft uitgebracht. Dat doen ze na het sublieme We Are From Hu (2017) nu weer met lp Incubation. Door de titel denk ik meteen aan Joy Division, maar door de sound wellicht eerder aan diens voorloper Warsaw. En dat zonder gedateerd te klinken, of net zo tijdloos gedateerd als helden van weleer. De muziek van vroeger, die je nu nog steeds goed kunt vinden.

The Reuters presenteren hier in een kleine 40 minuten 10 nieuwe tracks. Zelf omschrijven ze het als de beste underground, alternatieve rock en punk, die zich wel telkens anders openbaart en zelfs beter is dan de Sex Pistols ooit. Nu zou je normaal gesproken zeggen, overdrijven is ook een vak, maar The Reuters maken het gewoon meer dan waar. Old school, maar zo ertoe doend. Met sterke, meeslepende zang en opzwepende instrumentaties weten ze diepe indruk te maken. Naast de genoemde groep moet je ook denken aan een caleidoscopische, maar bovenal pakkende mix van Magazine, Birthday Party, New Model Army, Killing Joke, Wire, Herman Brood en Wipers. Het gewoonweg zo f***ing goed, dat je jezelf weer even 18-20 jaar oud waant (net als ik iedere dag, maar dat uiteraard geheel terzijde) en dan met de juiste soundtrack erbij. Muziek voor eeuwige, roerige jeugd, die vast kunnen houden aan hetgeen hen lief is. Op originele, opzwepende en ongelooflijk sterke wijze weet The Reuters echt het verschil te maken. Verslavend goed!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.