NNM: The Irrational Library / TRIK – We…are Doomed

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

The Irrational Library / TRIK – We…are Doomed (cd/ boek, Concerto Records/ Concerto Books)
Tijdens de eerste coronacrisis vorig jaar ging het aantal nieuwe releases drastisch achteruit. Daarna kwam er een vloedgolf met de door deze crisis geïnspireerde muziek op gang. Dat laatste was voor een muziekliefhebber als ik wel echt een verademing. Dat wil zeggen nieuwe muziek, want de reden waarom had ik toch wel vaak gehoord. En er was natuurlijk veel meer aan de hand in de wereld. Van de idioterie van Trump en hongersnoden elders tot de toeslagenaffaire en politieke steekspelletjes hier. Voor degene die er oog voor heeft, was 2020 naast alle ellende tevens een jaar vol inspiratie. Dat laatste, ook al ligt de start al iets daarvoor, is een reden geweest voor de samenwerking tussen de band The Irrational Library en cartoonist TRIK.

TRIK is het pseudoniem van cartoonist, designer en kunstleraar Raymond Hendriks en vermaard om zijn messcherpe (soms letterlijk) politieke cartoons. Hij sleepte zowel de Junior Inktspotprijs en de “gewone” Inktspotprijs in de wacht. The Irrational Library is een in 2016 opgerichte Haarlemse band, die een onconventioneel rockgeluid aan de dag legt, hetgeen op hun twee eerdere albums Now That We Still Can (2018) en Everything At All Times And All Things Once (2019) al te horen was. De muziek is net zo markant als de Amerikaanse Haarlemmer Joshua Baumgarten, die verantwoordelijk is voor de zang en spoken word. Eigenlijk hebben TRIK en The Irrational Library met elkaar gemeen dat ze schoppen tegen onrecht, sociale en politieke misstanden, racisme en andere zaken die niet juist zijn in de wereld. Uiteraard schoppen zij enkel met pen en woord, recht voor z’n raap maar beschaafd zoals het hoort. Daarbij kiezen ze eigenlijk nooit voor de eenvoudige of sociaal wenselijke route en dat siert hen.

Nu bundelen ze hun krachten op We…are Doomed, met de subtitel “Pragmatic Propaganda”. Het is een prachtig vormgegeven, ongeveer B5-formaat boekwerk van 158 pagina’s, waarin de cartoons van TRIK staan en teksten van The Irrational Library. Die laatste zijn de songteksten behorende bij hun 12 nummers tellende nieuwe cd, die bijgesloten zit in het boek. Daar heeft TRIK geen aandeel in gehad, al dienen zijn tekeningen wellicht als inspiratiebron. De grootste inspiratie halen beide echter uit de wereld om hen heen, met de onderwerpen zoals beschreven in de vorige alinea. De kracht zit hem, ondanks de gescheiden input, in het feit dat ze elkaar versterken. Daarom kan je het beste de muziek opzetten en het boek gaan lezen. Ja, of het boek gaan lezen en de muziek opzetten, ik ben de moeilijkste niet. De titel hadden ze overigens al bedacht voor de pandemie, dus je zou het haast profetisch kunnen noemen. Helaas zijn ook veel zaken al veel langer mis en dreigden er ook escalaties van bestaande problemen aan te komen. Het boek wordt fraai ingeleid door Leon Verdonschot en Joost Swarte. Daarna is het bladeren langs geweldige cartoons, waar onder meer Trump, Kim Jung Un, Poetin, Baudet, oliemaatschappijen, China en racisten er van langs krijgen. Heel fraai is ook de variant van het “meisje met de ballon” van Banksy, waarbij het meisje een mondkapje draagt, de ballon veranderd is in het coronavirus en Banksy in Bang. Zo zijn er nog wel meer op te noemen, maar laat ik niet teveel spoilen. De muziek is weer een stevige mix van punk, funk, alternatieve rock en blues, voorzien van de pakkende zang en spoken word van Baumgarten. Hij wordt vergezeld door bassist Mishal Zeera, saxofonist/gitarist Tom de Haan en drummer Lars van der Wielen. De muziek is ongepolijst, recht in je gezicht en steengoed. Denk aan een kruisbestuiving van Primus, Fugazi, The Ex, Colin Stetson, Cop Shoot Cop, Shellac en Enablers. Ze delen daarbij muzikale uppercuts uit, die hun uitwerking niet missen. Dat echter niet om je knock-out te slaan, maar om te hameren op het onrecht. Beeld en geluid gaan hier hand in hand en maken daarmee een krachtige vuist voor een betere toekomst. Een diepgravend totaalkunstwerk!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.