NNM: Spindle – PhenoMenalism

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Spindle – PhenoMenalism (cd, Spindle)
Zoals eerder al eens aangestipt heeft mijn geboorteplaats Breda een behoorlijk subjectivistisch gehalte met onder meer Multi-Panel (Ludo) en Spindle. Dat laatste project is van André Kuijpers, die je qua uitbrengen van muziek gerust een laatbloeier mag noemen. Toch ken ik hem al veel langer als liefhebber van de betere muziek, met name van vrouwelijke artiesten, die hij graag aan je doorfluistert. Wat hij aanbeveelt dan wel zelf produceert verraadt een uiterst melancholische ziel, die net als ik graag in de jaren 80 en 90 wroet. Niet voor niks voelt zijn debuut MicroExpressions van vorig jaar als een warme jas. De muziek in de 9 nummers van bij elkaar ruim 48 minuten kan je wellicht scharen onder popmuziek, al is deze gelardeerd met synthpop, wave, electro en avant-pop. Verder wordt het allemaal op fraaie wijze gedragen door zijn prettig indringende zang. Een fantastisch droomdebuut noem ik het dan ook.

In de herfst van vorig jaar komt hij ook nog met het indrukwekkende epos OverSaturation, een digitale track van maar liefst 24 minuten. Hierin zingt hij openhartig over zijn bipolaire stoornis, hetgeen aangevuld met samples van TED talks van Laura Bain, die de ernst van deze stoornis uitlegt: “Bipolaire stoornis is een hersenaandoening die ongebruikelijke verschuivingen veroorzaakt in iemands stemming, energie of vermogen om te functioneren. Het is anders dan de normale ups en downs die mensen doormaken. De symptomen van bipolair zijn ernstiger.” Je hebt diverse types en het manifesteert zich bij iedereen net weer anders. Het is dus niet simpelweg een dipje, maar het zijn echt afwisselende manische en depressieve periodes, waarbij ook een normale stemming ofwel “vrije interval” voor komt. Overigens ben je al bipolair als je één ervan een keer afwisselt. Complex, vaak onbegrepen, nog wel eens verkeerd gediagnosticeerd en soms leidend tot overmedicatie. Het is een net zo aangrijpend mooi als dapper verhaal dat Kuijpers ermee naar buiten brengt. Aandacht en begrip is soms al het halve werk. Hulde!

Nu is zijn tweede cd PhenoMenalism een heugelijk feit, dat net als de vorige geheel in eigen beheer is uitgebracht, terwijl dit best bij een label van naam uitgebracht had kunnen worden. Zelf iets uitbrengen leidt in elk geval nooit tot conflicten en Kuijpers is ook iemand die z’n eigen verhaal vertelt en z’n eigen gang gaat. Hij serveert wederom 9 tracks, die ditmaal finishen na 46 minuten. Qua muziek zou ik zeggen dat het allemaal een tandje steviger is geworden dan op de vorige cd, maar hij roert gelukkig nog altijd vuistdik in de jaren 80 en deels 90. Zijn stem klinkt als een fijne combinatie van Michael Stipe, Glen Johnson en Mark Hollis. Hij dikt zijn popmuziek aan met synthpop, wave, electro, avant-pop, ambient, samples, alternatieve rock en spacerock, waarmee hij op caleidoscopische wijze gevarieerde combinaties smeedt. Kuijpers besluit met het bijna 11 minuten durende “Linda Vista Community Hospital Room 323”, wat een imponerende afsluiter is en waarmee hij je op een soort mini-soundtrack voor een niet bestaande film trakteert. Maar ook de overige nummers zijn van een ongemeen hoog niveau. Je moet het zoeken tussen R.E.M., Faultline, New Order, VNV Nation, O.M.D., Pixies, The God Machine en meer dan ooit ook Piano Magic. Het is muziek ter overpeinzing, om bij weg te dromen en intens van te genieten, ook al is het soms behoorlijk confronterend; van kippenvel tot diep onder de huid kruipend. Bij een song als “About Sylvia” weet hij me echt helemaal bij de lurven te grijpen, wat me doet vermoeden dat daar een diepgravend verhaal achter zit. Ook Spindle’s tweede album is van een ontzaglijk niveau en pure schoonheid.

Bestellen via: awckuijpers@gmail.com

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.