NNM: Snowapple – Wrong Feet

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Snowapple – Wrong Feet (cd, Zip Records/ Snowapple)
Een late Nieuwe Nederlandse Muziek recensie? Ja ook dat komt voor! Er zijn wel eens bands waar je even niks van verneemt en dan plots is er toch weer veel. Om de zoveel tijd ga ik de websites van favoriete bands en artiesten langs en stuit soms weer op iets nieuws. Zo ook bij de leuke Nederlandse band Snowapple. Of zoals ze zelf terecht zeggen: “een internationaal kunstenaarscollectief met een wisselend aantal scheppers en denkers, die houden van nieuwe ontmoetingen, samenwerkingen en artistieke experimenten”. Want naast de muziekgroep kan je ook projecten als Moon Cabaret (de theatertak van de groep), Cyborg Experimenten (multidisciplinair experiment), Jardin Rouge (reizend pluridisciplinair internationaal festival) en het Casa Snowapple Mx (een residentie om nationale en internationale artiesten een podium te bieden). En dan houden ze zich nog bezig met educatie en activisme. Lees er gerust alles over op hun website.
Even terug naar de groep Snowapple. Het trio wordt in 2013 opgericht door operazangeres Laurien Schreuder, de van oorsprong Zuid-Afrikaanse getalenteerde jazz zangeres Una Bergin (Waiting For Eve, Sean Bergin’s New Mob), en de klassieke zangeres Fanny de Ruiter, die ook in de Balkanband Amariszi terug te vinden is. Die laatste wordt na vertrek en hun veelbelovende debuut uit datzelfde jaar vervangen door de Letse componiste, folk- en moderne jazz zangeres Laura Polence. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een toonaangevend gezelschap met internationale allure en hebben ze vier albums uitgebracht, te weten naast hun debuut ook Illusion (2015), Tracks (2017) en Wexico (2018). Hoewel, er is ook al een Snowapple album met de titel Laurien Met Een Band uit 2011, maar dat volgens mij nog niet als trio. Overigens werken ze veelvuldig samen met andere artiesten op hun albums, waaronder ook Mexicaanse. Hun muziek heeft altijd wel iets weg van dark cabaret, maar wordt wel gevoed met folk, jazz, pop, opera, avant-garde en cumbia.

In de herfst van vorig jaar is dan hun vijfde wapenfeit Wrong Feet verschenen, waar ik dus pas afgelopen week achter kwam. Maar beter later dan nooit. Laurien (zang, (bas) klarinet, gitaar, fluit), Una (zang, mandoline, fluit), en Laura (zang, piano, melodica, fluit) mogen hierbij rekenen op maar liefst 14 nationale en internationale gastmuzikanten, die zang, trompet, cornet, klarinet, drums, altsaxofoon, baritonsaxofoon, percussie, kora, gitaar, bas, ukelele, oliekan gitaar, synthesizers, drum programmering en Franse hoorn meebrengen. Wat de groep nu door de jaren heen gezaaid heeft, mogen ze nu oogsten. Door hun fraaie gastenlijst weten ze de bovengenoemde genres hier nog eens te verrijken met Afrikaanse en Mexicaanse elementen. Dat incorporeren ze op natuurlijke wijze in hun speelse sound en ook zonder dat het overdadig wordt. Het is gewoon een fijne ritmische potpourri geworden met hun lekkere, afwisselende zang in de hoofdrol. Ze nemen je mee op een avontuurlijke, blijmoedige wereldreis, waarbij ze je grenzeloos verrassen met mixen van diverse landen. Daarmee weten ze je inderdaad wel eens op het verkeerde been te zetten, maar dat zorgt voor een aangenaam verrassingselement. Tevens zit er een vleugje melancholie doorheen, wat het allemaal van een extra glans voorziet. Al met al weer een sterk prachtalbum van dit originele gezelschap, waarmee je prima uit de voeten kunt.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.