NNM: Rodrigo Faina & Change Ensemble – Different Roots

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Rodrigo Faina & Change Ensemble – Different Roots (cd, Red Piano Records)
Hoewel de roots van Rodrigo Faina in Argentinië liggen, is deze componist, gitarist en bandleider al jaren woonachtig in Rotterdam, waar hij ook cum laude zijn bachelor en master haalde aan het Roterdams Conservatorium. Hij is een meester gebleken in het overstijgen of noem het negeren van genregrenzen. Zijn muziek doorkruist dan ook jazz, tango, experimentele muziek, neoklassiek en meer, om zo tot nieuwe innovatieve muziek te komen. Daarbij haalt hij zijn inspiratie naast diverse muziek uit film, dans en literatuur. Zijn eigenzinnige, avontuurlijke aanpak zorgt voor een internationale waardering in de muziekscene. Hij heeft dan ook al mogen werken met onder meer Asko | Schönberg Ensemble, Doelen Ensemble, Metropole Orchestra, Zapp4, Nederlands Blazers Ensemble, David Kweksilber Big Band, Bulgaria National Radio Symphony, Platypus Ensemble, Bas Wiegers, Claron McFadden en nu ook het Change Ensemble.
Dat ensemble is een dynamische groep artiesten die zich toelegt op het ontwikkelen en uitvoeren van nieuw werk dat buiten genrespecifieke categorieën valt. Wat dat betreft sluit dat helemaal aan op het ideeëngoed van Faina. Dit 23-koppige gezelschap onder leiding van Faina wordt gevormd door uitmuntende musici met zeer diverse achtergronden die variëren van hedendaags klassiek tot jazz en pop. Ook dat is een match. Het instrumentarium omvat saxofoons, klarinetten, fagot, tuba, fluit, trompetten, trombones, vleugelhoorns, elektrische gitaren, piano, Rhodes, contrabas, percussie, drums, viool, cello en stem. Enkele leden worden beschouwd als de meest creatieve artiesten en componisten van de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde scene, en sommige andere leden treden regelmatig op met internationaal gerenommeerde orkesten zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, Nederlands Philharmonisch Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Antwerp Symphony, Ludwig Orkest en Metropole Orkest. In de rock en pop zou je spreken van een supergroep.

Samen presenteren ze nu het album Different Roots, dat uitgebracht wordt op het progressieve Amerikaanse Red Piano Records. De titel slaat niet alleen op de gevarieerde achtergrond van de musici, maar ook het brede palet aan stijlen dat ze incorporeren in hun sound. In een kleine 50 minuten komen 8 composities voorbij, waarin jazz, tango, neoklassiek, filmmuziek, avant-garde, noise, minimal music en pop de revue passeren. Daarbij heeft Faine dikwijls de genregrenzen uitgevlakt en ze naar nieuw en onontgonnen muzikaal terrein gebracht. Er gebeurt zo ontzettend veel per vierkante seconde, dat je oren aardig op de proef gesteld. Dat is positief bedoeld, want je voelt je als Alice in Wonderland of een kind in de snoepwinkel. Faina weet de muziek ook aardig te beteugelen, waardoor je niet helemaal overstelpt wordt, al zijn de orkestraties soms weelderig en kan het hier en daar ook behoorlijk kakofonisch uitpakken. Dat laatste compenseert hij dan weer met zinnenstrelende pracht. De muziek wordt af en toe gelardeerd met fraaie, etherische zang en spoken word à la Laurie Anderson, maar ook zonder vertelt de muziek verhalen. Zo lijkt het in “A Room Full Of People” inderdaad druk met pratende mensen, terwijl alleen de instrumenten aan het “woord” zijn. Qua muziek is het lastiger er een vinger op te leggen als het om referenties gaat, omdat ze zo authentiek en onvoorspelbaar te werk gaan. Denk aan een caleidoscopische kruisbestuiving van Donald Byrd Band & Voices, Robert Moran, Miles Davis, John Barry, Arvo Pärt, Zappa, Boris Kovač en John Adams, al kan ik zo nog meer namen noemen. Het zijn verschillende wortels die hier allen in dezelfde grond aarden. Vruchtbare grond waaruit op spanende, filmische en poëtische wijze ontstellend veel biologerende schoonheid wordt geoogst.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.