NNM: Martin Kuiper – To Feel Is To Believe

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Martin Kuiper – To Feel Is To Believe (cd, Behind The Music)
Je bent nooit te oud om te leren of wijsheid komt met de jaren zijn vaak gehoorde spreuken en misschien ook wel clichés. Toch bestaan deze omdat er een zekere waarheid achter schuil gaat. Maar debuteren op je 49ste is iets dat minder vaak voorkomt. Toch is dat precies wat Martin Kuiper doet. Nu heeft hij wel een levenslange passie voor muziek en heeft hij zelfs een wetenschappelijk onderzoek naar zangstemmen van po- en rockzangers gedaan naast een afgeronde studie journalistiek. Zijn levenspad ging eerder langs het interviewplatform FaceCulture, live documentaire avonden, het Behind The Music label en meer. Muziek stroomde rijkelijk door zijn aderen, maar het kwam nooit tot een album. Wel waren er al songs, die hij nog moest uitbroeden of uitvogelen of hij ze überhaupt wilde uitbrengen. Door de vele connecties in de muziekindustrie is hij overtuigd geraakt dit wel te doen.

Dat heeft nu het debuutalbum To Feel Is To Believe opgeleverd. Martin Kuiper brengt hier 10 Engelstalige songs, waarvan sommige al aardig op leeftijd zijn. Hoewel het Engels af en toe wel wat bijgeschaafd mag worden, is dat totaal geen belemmering voor de genietbaarheid van het album. Kuiper weet namelijk vooral zijn emoties en ziel en zaligheid zo mooi over te brengen en dat komt binnen. Daarbij beschikt hij ook over een geweldige zangstem, waarmee hij soms aardig de hoogte in kan gaan. Voor het album mag hij rekenen op de muzikanten Erik Neimeijer (piano, elektrische gitaar, bas, synthesizers, harmonica, zang) van Lorrainville en Bökker, Jim Zwinselman (akoestische gitaar, elektrische gitaar, drums) van Bökkers en RUV, Seb van Dijk (drums, tamboerijn) en Efraim Trujillo (saxofoon) van New Cool Collective. Ze brengen de fraaie muzikale omlijsting, die zijn zangpartijen heel goed uit de verf laten komen en mooi inbedden. De muziek gaat over persoonlijke zaken als voorbije relaties, uit een depressie komen, pesten, jezelf blootgeven en het najagen van je dromen. Dat laatste is hier zeker een goed idee geweest, want hij levert hier een innemend album af, dat van melodische pop naar folk en bluesrock gaat. Daarbij moet je het ergens zoeken tussen Power Of Dreams, The Beatles, Al Stewart, Smashing Pumpkins en Dire Straits. Dat lijken misschien combinaties die je niet makkelijk over elkaar heen kan leggen, maar wat dat betreft vaart hij ook echt zijn eigen koers. Het roept op nostalgische wijze herinneringen van vroeger op, maar blikt ook hoopvol naar de toekomst. Het is een bezinnend, meeslepend en troostrijk droomdebuut geworden. To hear is to believe.

Comments

comments

One thought on “NNM: Martin Kuiper – To Feel Is To Believe

  1. Veel succes Martin, in je verdere optredens. Of het nou zang of interviews zijn. Je doet het super goed, petje af hoor! Doei!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.