NNM: Machinefabriek – BECOMING

NNM is een serie over nieuwe muziek, waarin we muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Machinefabriek - Becoming

Machinefabriek mag binnen de experimentele elektronische muziek in Nederland eigenlijk geen onbekende naam meer zijn. Met zijn grote hoeveelheid releases die ieder jaar weer uitkomen weet hij immers altijd vriend en vijand te verrassen; niet alleen met de hoeveelheid, maar ook de kwaliteit die zijn werk uitstraalt. De muziek komt uit onder de naam Machinefabriek, maar ook onder eigen naam Rutger Zuydervelt en daarnaast met verschillende samenwerkingen.

Met BECOMING presenteert hij zijn 11e uitgave alleen dit jaar uitgekomen (enkele EP’s, samenwerkingen, live opnames en ook solo albums).  Op BECOMING laat hij horen dat de hoge kwantiteit hem echt niet in de weg zit om ook echt kwaliteit af te leveren.

BECOMING is een compositie behorend bij de gelijknamige dansvoorstelling van Iván Pérez. Na eerder samenwerkingen, zoals Attention the doors are closing, hebben ze met BECOMING een nieuwe stap voorwaarts genomen, een waarbij de muziek is ontstaan gedurende de repetities met de dansers. Waar eerdere composities werden afgespeeld van CD, is voor BECOMING gekozen om de muziek live uit te voeren tijdens de uitvoeringen.
Omdat in de dansvoorstelling veel ruimte is voor improvisatie komt dit ook in de muziek terug, echter wel op een gestructureerde manier. In het werk zit een lijn die bij alle voorstellingen terug zal komen. Dit is iets wat ook duidelijk te horen is als je de CD opname naast de opname van de premiere in Bassano (die als gratis download bij aankoop wordt geleverd) legt.

Het stuk is een erg spannend divers werk geworden waar zowel ruimte is voor minimale drones als melodische elementen die ook wel doen denken aan de soundtrack van Astroneer (alleen minder speels). Door de verschillende fases die het werk doormaakt wordt continue de aandacht getrokken om goed te luisteren, iets wat het werk uiteraard extra interessant maakt.
Niet alleen klinkt de muziek spannend, maar ook spreekt er een melancholische, haast beklemmende sfeer van het stuk uit. Iets wat helemaal naar voren komt tijdens het middenstuk en het laatste stuk waar in de muziek gebruik wordt gemaakt van opnames van Mariska Baars (Piiptsjilling / Soccer Committee).

Machinefabriek weet met dit album echt te raken en toont hier dat hij blijft groeien in zijn muzikale spectrum. Terwijl zijn vrije werk zeker de moeite waard is en meerdere parels bevat laat hij met BECOMING horen dat hij misschien nogal wel beter is als er een opdracht aan hem wordt gegeven. Deze behoort echt tot zijn beste werk tot nu toe.

De dansvoorstelling is nog hier te zien: 
14 October 2017 – London (UK), The Place
27 October 2017 – Nijmegen (NL), Theater LUX
21 November 2017 – Haarlem (NL), Toneelschuur
22 November 2017 – Leiden (NL), Theater Ins Blau
28 November 2017 – Amsterdam (NL), Theater Bellevue
14 December 2017 – The Hague (NL), Korzo Theater
14 January 2018 – Rotterdam (NL), Rotterdamse Schouwburg

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.