NNM: JUST – Deep Cycles

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Just – Deep Cycles (cd, Sharkin’ Around Music / Coast To Coast)
Je kan zo maar een goede 50 jaar onderweg zijn, voordat je achter de schermen verruilt voor het podium. Dat is ook het geval bij Justin Kniest (1969), die als producent van de Grote Prijs van Nederland, programmeur bij Paradiso, oprichter van Fabchannel.com en filmproducer (Editors, Racoon, The Black Keys) de muzikale wereld van de beschouwende zijde heeft meegemaakt. Toch moet het zijn gaan jeuken om zelf iets maken, zeker als je al zoveel hebt gehoord en gezien. En net als ik meerdere muzikale fases hebben meegemaakt. Maar zoals mooi op de onesheet staat: “Soms duurt het een half leven voordat je de juiste woorden vindt.”

Zijn muziek maakt hij onder de naam JUST en het debuutalbum Deep Cycles is een heugelijk feit. Het mooie van muziek is dat het je even uit de realiteit weg kan nemen, gewoon laat genieten, nadenken, je troost kan bieden en zich leent om af te reageren. Een ander iets met sommige muziek is, net als bij bepaalde geuren, dat het een bepaalde tijd of moment -meestal vroeger- kan terughalen; zelfs mindere muziek van vroeger heeft dat effect. Het stemt prettig weemoedig, want het doet mij meestal denken aan mooie tijden die vervlogen zijn en nooit meer wederkeren. Niet dat er nu geen mooie en gelukkige momenten zijn, maar daar zit je middenin of de tijd is er nog zwanger van.
Bij het opzetten van deze nieuwe cd, die 8 nummers telt en ruim 38 minuten lang is, heb ik meteen dat het me qua gevoel terugwerpt in de tijd en vervult van die fijne melancholiek. Dat terwijl de muziek bepaald niet gedateerd is. Er zitten weliswaar een 80-er jaren vernis overheen, maar JUST weet er vooral sfeervolle, herfstachtige en bovenal hedendaagse songs uit te slepen. Met zijn emotievolle, warme zang zingt hij over zaken als verdriet, verlies en hoop en daarmee raakt hij diepe snaren. De muziek is zeker nooit terneergeslagen, waardoor de songs niet zwaar op de maag liggen en uiterst genietbaar blijven. De muziek is een fraaie hybride van avant-pop, synthwave en indierock. Minco Eggersman (ME, At The Close Of Every Day, Unifony) draagt hierbij zorg voor de productie, gitaar, synthesizers, keyboards, drums en percussie en mixt het album verder af met Theodoor Borger (Mensenkinderen, Unifony). Daarnaast mag Justin (zang, gitaar, bas, piano) rekenen op gastmuzikanten op bas, gitaar, Hammond orgel en (koor)zang plus een strijkorkest. Daarmee wordt een stemmig en sterk opgebouwd geheel van gesmeed. De smaakversterkers, zoals de dramatische elementen, strijkers, synthesizers en vrouwelijke koorachtige zang, worden ook juist gedoseerd, zodat het nergens te heftig of te glad wordt. Alles klopt hier en is tot in de puntjes verzorgt; niet alleen de muziek maar ook de artwork door James Marsh, die ook de befaamde Talk Talk hoezen maakte, het boekje met de teksten en de foto’s. De muziek past helemaal bij deze tijd, waar alles even niet gaat zoals gewenst en zeker nu de dagen weer donkerder worden. Ter referentie moet je denken aan een steeds wisselende kruisbestuiving van David Sylvian, Power Of Dreams, Tears For Fears, The Sound, Simple MInds, Red House Painters en de vroegere Coldplay. JUST levert met Deep Cycles een meeslepend prachtdebuut af, dat een melancholische maar troostrijke score vormt voor donkere tijden uit het verleden, heden en de toekomst.

Comments

comments

One thought on “NNM: JUST – Deep Cycles

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.