NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.
Hunter Complex – Open Sea (lp, Death Waltz Originals / Mondo)
Sinds 2009 verrijkt Lars Meijer Nederland met zijn synthesizerproject Hunter Complex. Daarvoor heeft hij dat al gedaan met de formaties Larz, Living Ornament, Psychon, Psychon Troopers en Petrified Host, waarmee hij in verschillende abstracte elektronische vaatjes roert. Daarnaast is hij één van de oprichters van het innovatieve label Narrominded.
Hunter Complex is andere koek dan hetgeen hij ervoor heeft gemaakt, want met dit project maakt hij met behulp van synthesizers een mix van synthpop, wave en electro. Hij serveert vintage sounds in een modern jasje met doorleefde zang, waarmee hij zowel de liefhebbers van de jaren 80 als die van moderne muziek bedient en dat met internationale allure. Het levert tot nu toe de twee albums Hunter Complex (2010) en Heat (2013) plus een paar mini’s op. En die mogen er allemaal meer dan wezen.
Na ruim 4 jaar presenteert Hunter Complex eindelijk het derde album Open Sea, dat uitgegeven wordt op het prestigieuze Death Waltz Originals, het sublabel van Death Waltz Recording Company en (distributeur) Mondo Records. Meijer brengt 10 volledig instrumentale tracks, waar de synthesizers op volle toeren draaien en waar de muziek weer tussen de genoemde genres zit. Hij trekt de eerder ingezette lijn verder door naar een nog hoger niveau. Hij vertrekt vanuit een in de jaren 80 gebouwde haven maar tovert zijn schip op open zee om tot een futuristisch ruimtevehikel en vliegt dan het wijde universum in. De muziek heeft dikwijls een zekere drive, zoals je die bij krautrock ook wel hoort, waardoor je meteen meegezogen wordt. Ook in de rustiger, meer tot de verbeelding sprekende stukken weet de muziek je te pakken als in een spannende film. Het geheel is rijk gedetailleerd, waarbij je bij iedere luisterbeurt weer iets nieuws ontdekt. Als je de koptelefoon opzet geeft dat helemaal een bijzonder, ruimtelijk effect. Met dit alles landt hij op geheel eigen wijze ergens tussen John Carpenter, OMD, New Order, Simple Minds, Jan Hammer, Brian Eno en Kraftwerk. Het is een veelzijdig en meeslepend prachtalbum geworden. Pas wel op want het is verslavend goed!