NNM: Frans de Waard – Hot August Night

NNM is een serie over nieuwe muziek, waarin we muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: als je het mij vraagt is Frans de Waard een van de meeste ondergewaardeerde muzikanten die momenteel in Nederland rond loopt. Met een zo divers oeuvre met zoveel verschillende projecten, waarvan sommigen zo invloedrijk zijn geweest, dit zonder daarvoor echt de verdiende erkenning te hebben ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan het baanbrekende werk van Goem en Kapotte Muziek (zowel solo, als samen met Roel Meeloop en Peter Duimelinks) of de experimenten van Freiband. Bij kenners zeker bekend, maar bij het bredere publiek geïnteresseerd in experimentele electronische muziek vaak niet meer dan een vage naam waarvan ze wel eens hebben gehoord (maar meestal dat zelfs niet eens).

Dat dit totaal onterecht is en dat de Waard veel meer aandacht verdient toont ook zijn nieuwe album onder eigen naam “Hot August Night” (uit op het label White Paddy Mountain). Op dit album komt zijn liefde voor minimalisme en Ambient samen. Daarnaast is het ook een heel persoonlijk album dat is opgenomen tijdens de periode dat zijn moeder ongeneeslijke ziek is geworden en de periode na het overlijden.
Anders dan je wellicht zou verwachten is de muziek daardoor niet heel zwaar geworden, eerder is een stuk voor contemplatie, een waar rustgevend werk waarin wel duidelijk ruimte is voor melancholie, maar waarin je als luisteraar ook die kunt wegdwalen.

Het stuk draait om een aantal piano noten die blijven herhalen, en waaromheen langzaam steeds meer effecten iets toevoegen . De verandering is echter zo langzaam dat deze haast niet opvalt. Iets waardoor een fijne meditatieve luister ervaring ontstaat. In die zin is het ook heel anders dan De Waard zijn andere recente werk als Modelbau wat heel rauw ontstaat door improvisatie. De muziek op Hot August Night is subtiel en gedetailleerd uitgewerkt; iets waar duidelijk de tijd voor is genomen, iets wat de luisteraar hier ook aan zal moeten geven om zich volledig on te laten dompelen.

Hot August Night is een zeer mooi werk, en een van de betere ambient albums dit jaar waarmee De Waard toont bij de top te horen en zeker meer aandacht verdient dan hij nu krijgt.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.