NNM: Dead Neanderthals – Life & DNMF – Smelter

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Dead Neanderthals – Life (Dead Neanderthals/ Medusa)
Dead Neanderthals is sinds 2011 het uiterst experimentele improvisatieproject van percussionist René Aquarius en saxofonist Otto Kokke. Ze brengen veelal een mix van grindcore, drones, dark ambient, noise en jazz, hetgeen ze zelf wel bestempelen als “New Wave of Dutch Heavy Jazz”. Maar in feite kleuren ze, zij het altijd met donker, ver buiten de lijntjes. Juist het vrije geluid weet hun muziek zo spannend en biologerend te maken. Op hun albums, al dan niet met gasten, staat dikwijls maar één, (zeer) lange track. En er zijn maar weinig bands die daar iets magistraals van kunnen maken, dat ook nog eens de aandacht vasthoud. Ik moet wel zeggen dat ik meer op heb met hun latere, meer duistere sound dan de hectische freejazz van de beginjaren; en degenen die mij lezen weten dat ik cassettes, digitale releases en vinyl ook aan mij voorbij laat gaan. Blijft er meer dan genoeg genietbaars over! Ga zelf maar eens rondstruinen op hun bandcamp pagina. De heren delen verder nog de groepen Fantoom (met Dirk Serries en Martina Verhoeven), Krishna (met Vincent Koreman) en DNMF (met Machinefabriek, waarover zo meer). René is tevens naast Dirk Serries en Rutger Zuydervelt terug te vinden. Een uniek duo met een evenzo boeiende als innovatieve aanpak en sound.

Dat bewijzen ze wederom op nieuwe cd Life. Hierop fabriceren ze één compositie van een goede 36 minuten. Vanaf de allereerste seconde weten ze je hierbij te grijpen om tot het einde niet meer los te laten. En ook erna dreunt dit nog lang door. De kruisbestuiving van jazz, dark ambient, drones, grindcore en minimal music, die ze op experimentele en improvisatorische wijze aan de man brengen weten je volkomen te overrompelen. Het zijn een soort oerkrachten die alles voortstuwen, samen met diepgravende, steeds herhalende hersengolven die je genadeloos weten te vellen. Uit het leven gegrepen, maar dan wel de grillige schaduwzijde ervan vol tegenslagen, verval, dood en de mensheid die er een potje van maakt hier op aarde. Dat soort emoties weten ze los te weken met hun toch vrij abstracte muziek. Dat is niet alleen bewonderenswaardig maar ook aangrijpend en bloedstollend mooi, die dit alles meer tot een beleving maken dan simpelweg muziek. Een nauwelijks te bevatten monumentaal werk!

DNMF – Smelter (Moving Furniture Records)
En dan heb je een meer dan indrukwekkende luisterervaring als deze achter de rug en dan is er nog een ander nieuw album. Zoals gezegd werken ze namelijk ook met elektronicaspecialist Rutger Zuydervelt aka Machinefabriek samen als DNMF. Ik geloof dat ik de muziek van Machinefabriek nu zo vaak besproken heb, dat ik die hier niet hoef toe te lichten. In 2014 verschijnt op het prestigieuze Moving Furniture het gelijknamige debuut op vinyl, dus helaas niet aan mij besteed. Nu is hun tweede album Smelter een feit, dat door Moving Furniture Records, zowel op lp als cd is uitgebracht. En dat is zeer aan mij besteed en aan vele anderen me dunkt. Ze brengen samen één track van 39 minuten lang, waarop ze een organische mix van gitzwart en etherisch geluid naar buiten brengen. Enerzijds krijg je namelijk drones, dark ambient en rudimentaire doom metal, maar daar worden aan de andere kant flarden van lucide stemmen, innovatieve elektronica en veldopnames aan toegevoegd. Daarbij weten ze goed te variëren met harde en robuuste en meer verstilde en subtiele muziek. Samen levert dat een bij de strot grijpend geheel op, waar ze op fabuleuze wijze een soort apocalyptische symfonie hebben gecreëerd. Het is muziek die je in de houdgreep neemt, even helemaal uit de realiteit haalt en je totaal onderdompelt in een dynamische droomwereld. Verval en bloei gaan hier net als de natuur hand in hand en wisselen elkaar telkens weer af. Het is van een fascinerende kracht en pracht, die liefhebbers van zowel de betrokken artiesten als Swans, Godflesh, Dirk Serries en Orphax wel zal interesseren. Ik kan ook hier niet anders concluderen dat dit een ontegenzeggelijk meesterwerk is geworden!

Als je geïnteresseerd bent in deze dubbelklapper kan je hier voordelig de bundel van beide aanschaffen.

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.