NNM: Bruno Bavota & Chantal Acda – A Closer Distance

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Bruno Bavota & Chantal Acda – A Closer Distance (cd, Temporary Residence / Konkurrent)
De Nieuwe Nederlandse Muziek-serie heeft zoals de titel aangeeft een duidelijke focus, maar niets is helemaal in beton gegoten. Dus stel ik me flexibel op als de Italiaanse pianist Bruno Bavota samen met de Nederlandse, weliswaar in België woonachtige, zangeres/muzikante Chantal Acda iets heeft uitgebracht. Ik hoop dat jullie me dat vergeven.

De uit Napels afkomstige pianist Bruno Bavota brengt sinds 2010 zijn muziek naar buiten. Dat eerst nog in eigen beheer maar later op labels als Psychonavigation, Dronarivm, Lizard, Sono Luminus en het prestigieuze Temporary Residence. Met de piano creëert hij zowel traditionele en neoklassieke als meer vrije en minimal music. Je kunt hem gerust ergens tussen Nils Frahm, Max Richter, Fabrizio Paterlini, Dustin O’Halloran, Ludovico Einaudi, Lubomyr Melnyk, Bruno Sanfilippo en Federico Albanese plaatsen. Zijn muziek weet vrijwel altijd tot de verbeelding te spreken en is van een intense pracht.

Chantal Acda beschikt voor mij over één van de allermooiste stemmen uit de muziekwereld, die je altijd op zachte wijze weet te narcotiseren en troosten. Ik leer haar kennen als Chacda en ben al snel verkocht en verknocht aan haar muziek. Daarna volgen er naast vele albums onder haar eigen naam ook legio met diverse projecten, te weten Distance Light & Sky (met Chris Eckman (Dirtmusic, The Walkabouts) en manlief Eric Thielemans), Sleepingdog (met Adam Wiltzie (Stars Of The Lid, A Winged Victory For The Sullen, The Dead Texan, Aix Em Klemm)), i-H8 Camera, Stasola, Isbells, Marble Sounds, True Bypass (met Craig Ward), Nu Nog Even Niet, Machinefabriek/Rutger Zuydervelt en COHO LIPS (met Styrofoam). Haar solowerken, die je wellicht onder droomfolk kunt scharen -al schuwt ze het experiment bepaald niet- verschijnen op uiteenlopende labels als Zeal, Glitterhouse, Gizeh en Sub Rosa, terwijl die van de diverse projecten ook belanden op Glitterhouse, Matador, Jezus Factory, Zeal, Muze en Lykill. Eigenlijk redelijk bescheiden voor de wereldse pracht die ze uitbrengt.

Bruno Bavota (piano, akoestische gitaar, synthesizer, effecten) en Chantal Acda (zang) brengen nu hun gezamenlijke album A Closer Distance uit op Temporary Residence. Ze hebben elkaar zo’n zeven jaar geleden ontmoet en dat was muzikale liefde op het eerste gezicht, waaruit het plan werd geboren om samen iets te doen. Dat heeft 9 songs opgeleverd van samen bijna een half uur lang. De muziek van beide lijkt ook werkelijk voor elkaar gemaakt, waarbij de gemene delers de dromerigheid en zachtheid zijn. Als twee rookpluimen kringelt hun muziek in en om elkaar om zo een stevig nieuw vlechtwerk te vormen. Daar zitten allemaal kleine experimenten en subtiele geluiden doorheen verweven, die voor een zekere gelaagdheid zorgen. De emotievolle muziek weet diepe snaren te raken, maar wordt ook zo fraai gedoseerd door de pianoklanken die haast als een melancholische druppelaar fungeren. En dan zit je aan een infuus waar tot de verbeelding sprekende, verdovende muziek je aderen ingaat en waar de immer schitterend zalvende zang van Chantal Acda je helemaal een ticket naar dromenland bezorgt. Ze is soms ook dubbel aanwezig als haar eigen achtergrondzang er nog eens een extra laagje vernis overheen legt. De twee leveren hier een geweldig album af, waarbij je van begin tot eind drijft in een droefgeestige poel vol schoonheid.

Comments

comments

2 thoughts on “NNM: Bruno Bavota & Chantal Acda – A Closer Distance

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.