NNM: Broeder Dieleman – Oh Mijn Ziel

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Broeder Dieleman – Oh Mijn Ziel (cd, Snowstar)
Ik heb Broeder Dieleman meermaals besproken en live gezien. Zowel op plaat als live is het iedere keer weer een ontzettend prettige verrassing. Ooit zei ik hem dat hij meer verhalenverteller is dan zanger, maar dat bedoelde en bedoel ik enkel positief. Hij is namelijk ook een uitstekende zanger, maar iemand die een verhaal over kan brengen levert gewoonweg iets extra’s. Zeker als het zoals vaak in het Zeeuws-Vlaams is en over het geliefde Zeêland gaat. Ik had er wel familie, maar geen wortels. Dat in tegenstelling tot de veelzijdige Zeeuwse troubadour Tonnie Dieleman, die schuilgaat achter deze zeer sympathieke broeder, die je gerust de ambassadeur van het Zeeuwse lied mag noemen. Niet alleen de taal houdt hij in leven, ook de verhalen van weleer dan wel de beschrijvingen van de natuur komen voorbij. Het is iedere keer of je een documentaire krijgt, die je op ontroerende en dikwijls ook grappige wijze weet mee te slepen. De veelal meesterlijke soundtrack daarbij smeedt hij met de zijnen zelf wel.

Deze ambachtelijke liedjessmid brengt daarbij zowel singer-songwritermuziek, folk en pop als drones, experimenten, veldopnames en filmmuziek. Daarbij houdt hij op grootse manier oog voor de kleine zaken en brengt hij complexe dingen op begrijpelijke wijze naar buiten. Uit alles spreekt respect, voor de natuur, de taal, de mens, de andersdenkenden, de gelovigen en ook de niet-gelovigen; de vragen over dat laatste aspect speelt ook nog wel eens een rol. De albums Alles Is IJdelheid (2012), Gloria (2014), Uut De Bron (2015), Komma (2018), De Liefde Is De Eerste Wet (2020) alsmede de 10” Klein Zieltje (2013), de split 7” uit 2015 met Bonnie “Prince” Billy en de mini’s Kleinpolderplein (2016) en Dit Is De Bedoeling (2019), zijn stuk voor stuk diep onder de huid kruipende juweeltjes. De muziek van Broeder Dieleman heb ik heel hoog zitten, zoveel moge duidelijk zijn.

Broeder Dieleman is nu terug met het zesde studioalbum Oh Mijn Ziel, dat wederom uitgebracht is op het vertrouwde kwaliteitslabel Snowstar. De titel komt uit Psalm 42, waarbij de Bijbel ook hier weer een rol speelt. In een goede drie kwartier brengt hij hier 10 nieuwe tracks, die Dieleman (zang, banjo, kleppers) hoofdzakelijk samen met de Amerikaanse maar in Zeeland woonachtige Baby Dee (accordeon, vleugel, zang, percussie) heeft geschreven, die ook releases op spraakmakende labels als Durtru, Drag City, Tin Angel en Domino heeft uitgebracht. De cover heeft ook wel wat weg van een parodie op Dee’s cover van Regifted Light, maar dat geheel terzijde (of niet?). Beide zijn wel ontworpen door Christina de Vos. Eenmaal is er ook een tekst van dialectschrijver en scheepsagent Leo Bootsgezel; de historie sijpelt altijd op frisse wijze door Dieleman’s creaties. Het is hoe dan ook vooral een verbindend album vol gemeenschappelijke verhalen geworden. Daarnaast mag hij rekenen op uitstekende bijdragen van Pim van de Werken (vleugel, gitaar, percussie, zang), Peter Slager (bas, gitaar, zang), Ida Abeltje Michels (zang, percussie), Fay Ruza Christen (zang, percussie), Luuk De Bakker (blaasinstrumenten) en Rinze Voorberg (percussie). De muziek heeft hij dus iets meer uit handen gegeven, maar dat pakt fantastisch uit. Op de één of andere manier worden zijn eigen ideeën hier extra geaccentueerd en prachtig ingebed in de genoemde genres. Dat alles ook nog eens op heerlijk melancholische, diepgravende en soms etherische wijze. Zelf omschrijven ze het als “een rouwplaat, maar eentje met gelatenheid”. En zo is het, prettige droefgeestigheid die niet zwaar op de maag ligt, maar wel zorgt voor contemplatie, (weg)dromen en een intens luistergenot. Daarbij kan je denken aan acts als Palace Brothers, De Kift, Timesbold, Dirty Three, Bill Callahan en Jacques Brel, maar in de slot- en tevens titeltrack komt zelfs Sigur Rós even voorbij in de associaties. Het toont eens te meer het volslagen unieke kracht en pracht van deze artiest aan, die een zoveelste nieuw meesterwerk heeft afgeleverd.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.