NNM: bed – WET

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

 

Ik stond in een bos, in een heel mooi bos
en plaste tegen een boom
En dan werd ik wakker van de schrik
want ’t bos was maar een droom

Het eerste waar Clismo aan moest denken na het ontdekken van WET van bed ( het vorige maand verschenen debuut van deze dreamgaze band) was de Stratemakeropzeeshow. En dan in het bijzonder Dat overkomt iedereen wel ‘s. Een door Aart Staartjes gezongen liedje over bedplassen met een tekst van Willem Wilmink die daarin onder andere ‘die overkwam dat wel’ laat rijmen op ‘Epie Drost en Van Hanegem en Rinus Israël’. Een prachtig nummer dat waarschijnlijk zo goed bij hem resoneert omdat die boomplasdromen Clismo nog heel goed bij staan. Vooral ook dat die opluchting samen ging met een lekker warm gevoel dat helaas al snel veranderde in onaangename natheid en een groot deel van het matras waarop niet meer viel te slapen.

Zo zie je maar dat je niet teveel waarde moet hechten aan je eerste associaties, want WET van bed heeft daar niets mee te maken. De dromerige shoegaze op het album blijft namelijk vijf nummers lekker warm klinken zonder uit te lopen op een natte confrontatie met de werkelijkheid.

 

De informatie is schaars, maar als ik goed heb geteld is bed een kwartet met daarin Flor Alarcon, een Peruvaanse zangeres die met haar akoestische gitaar is neergestreken in Rotterdam en daar haar liedjes samen met de rest van het viertal in een muur van geluid metselt. Zo krijgen we dromerige liedjes die de warmte van een open plek in het lentebos afwisselen met het behaaglijke gevoel onder een paar dekens te liggen in een door haardvuur op temperatuur gehouden winterchalet. Lekker.

Twee weken later verscheen op Bandcamp Funky Dog of Icecream, een ep van Chypko Flowers. Een kwintet deze keer waarvan de bassist verdacht veel lijkt op de drummer van bed en waarvan de frontvrouw dezelfde Flor Alarcon blijkt te zijn. De ep bestaat uit een drietal live-tracks met een opener karakter dan de liedjes op WET, ander instrumentarium en wat meer potentie om uit de bocht te vliegen. Volgens de begeleidende tekst mogen we in het najaar van dit gezelschap ook een debuutalbum verwachten dus dat houden we dan maar in de gaten.

 

 

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.