NNM: Beachdog – Beachdog

NNM is een serie waarin we nieuwe muziek van Nederlandse artiesten bespreken.

Beachdog – Beachdog (cd, Snowstar)
Na alle lockdowns van de afgelopen jaren, konden de meeste mensen het wel uitschreeuwen dat er van alles weer mocht. Naar concerten gaan bijvoorbeeld. En dan na al die stilte ook het liefste naar luide concerten. En dat je het daarvoor niet enkel buiten de grenzen hoeft te zoeken, heeft de Utrechtse band Beachdog vorig jaar al bewezen met de twee nummers op de 7” Crawl In Pieces. Dat dit een voorproefje was van nog veel meer en ook nog eens op het doorgaans kalme Snowstar Records wist ik toen nog niet. Het is overigens het nieuwe project van zanger David Achter de Molen, die velen nog wel zullen kennen van de punk/hardcoreband John Coffey. Deze band heeft veel stof doen opwaaien van 2005 tot 2015, waarna ze op hun hoogtepunt zijn gestopt. David kreeg toch weer de smaak te pakken en vormde in eerste instantie met gitarist Ruben Lisman (tevens zang) uit post-hardcore/emoband Searching For Relief, de groep Beachdog. De rest van de band bestaat verder uit Max van Gestel (drums, Vincent Kuijpers (bas) en Sybrand Hiemstra (gitaar).

De lockdown van alle culturele evenementen had als voordeel dat ze veel tijd hadden om songs te schrijven, hetgeen Achter de Molen en Lisman volop hebben gedaan. Het resultaat van dit alles is nu te horen op hun debuut Beachdog, waarop overigens ook de twee nummers van de eerder genoemde 7” te vinden zijn. En als je Foo Fighters, Soundgarden, Turnstile en Touché Amouré noemt als referenties heb je al snel de aandacht; in elk geval die van mij. Het album is een goede 34 minuten lang en 10 nummers breed. Je hebt harde muziek, die lomp en eendimensionaal is en daardoor meestal niet zo interessant. Maar je hebt ook harde muziek, waar niet alleen ongeremde energie in zit, maar ook gedrevenheid en variatie, wat veel interessantere muziek oplevert. Dat krachtenspel beheerst Beachdog als geen ander. Ze weten enerzijds je adrenaline naar torenhoge levels te stuwen, maar er zit ook zoveel dynamiek en subtiliteit in hun muziek besloten. Daarbij nemen ze ook dikwijls even gas terug en komen ze gevoeliger uit de hoek. Het is een heerlijke hedendaagse blend geworden van grunge, hardcore, emo en punk (denk overal neo- dan wel post- voor). Of denk aan steeds wisselende kruisbestuiving van Stabbing Westward, Foo Fighters, Soundgarden, Big Black, Radiohead, Chokebore en Basement. Zo goed? Ja en misschien zelfs nog wel beter, maar dat laat ik graag aan jullie zelf over. Beachdog is de belichaming van hoe goed en grens overstijgend de Nederlandse harde muziek kan zijn. Wat overdonderend en knap debuut!

Binnenkort zijn ze op diverse podia te zien, onder meer met Tusky als supportband, alwaar Alfred van Luttikhuizen uit eveneens John Coffey te horen is. Ga het zien en horen zou ik zeggen!.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.