Netherworld – Alchemy Of Ice


Netherworld-aoi[cd, Glacial Movements]


Er zijn vele ambientlabels, waardoor het soms lastig is de specifieke identiteit ervan duidelijk te krijgen. Het Italiaanse Glacial Movements label van muzikant Alessandro Tedeschi, zelf actief in Netherworld en Liquid Ghosts, richt zich glashelder op de ijzige en isolationistische ambient, die vrijwel altijd op experimentele wijze aan de man gebracht wordt. Hiermee weten ze zich te onderscheiden, of het nou om Rapoon, Aidan Baker, Oophoi, Lull, Francisco López, Bvdub, Loscil, Pjusk, Retina.it of Celer gaat, het ijzige aspect maakt het verschil. Daardoor verschijnt ook niet alles van een bepaalde artiest op het label, hetgeen te prijzen valt. Als er één iemand het ijzige meester is, is het Tedeschi zelf wel. Met zijn Netherworld brengt hij al sinds 2004 releases uit met een bepaalde filosofie.


“Into the deepness of my essence there is a wired, dark, silent, glacial and eternal place. This imaginary place contains a sort of parallel reality that I've named Netherworld. Netherworld manifests itself to me as a kind of faster abstract sensation that I feel instantly and I catch up through the making of my music.”


Hij brengt dan ook organische ambient, die je totaal uit de hedendaagse realiteit haalt; een soort sprookjesachtig neverland voor ambientliefhebbers. En er mogen vele woorden voor sneeuw bestaan, voor ijzige releases is de variaties ook groot. Inmiddels heeft hij 9 albums, waaronder diverse cd-r’s en een split met Nadja, op zijn naam staan, vol met de betere dark ambient. Icebient zou een mooie term zijn om zijn muziek te duiden.


Zijn tiende cd Alchemy Of Ice verschijnt twee jaar na zijn vorige album. Tedeschi dompelt je vanaf de allereerste seconde weer onder in een ijsbad, dat je desondanks meteen weet te omarmen. De muziek is namelijk alles behalve kil. De kristalheldere sounds worden gecreëerd met behulp van samples en synthesizers, maar ademen iets menselijks uit. De basis wordt gelegd door een permafrostachtige ondergrond, waarop hij zijn gelaagde muziek verder uitbouwt. Dikwijls ook met waterige pianoklanken. De desolate atmosfeer van deze verstilde muziek met de uiterst droefgeestige ondertoon weet diepe snaren te raken. Maar Tedeschi levert bij dit alles ook voldoende proviand en dekens om niet onderkoeld te raken. Hij schept een prachtige subrealiteit, die rust en bezinning brengt. Muziek die zich tot diep in je onderbewuste nestelt en allerlei wonderlijke gedachtestromen op gang brengt. Ik ga hier ook zo in op, dat ik de woorden moet typen zonder de muziek. Een alles absorberende spons der schoonheid, die herinneringen oproept aan Thomas Köner, Biosphere, William Basinski, Deaf Center, Celer, The Caretaker, Loscil, Human Greed en Deathprod, al neemt Netherworld een geheel eigen plek in. IJskoude kristallen, die schitteren en weten te emotioneren. Een overrompelende ijsplaat!door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.