Machinefabriek – 4 x cd update

Machinegrom Machinekoploop Fabriekfabriek Machinezeeg

Machinefabriek – Grom
[3” mcd, Machinefabriek]
Machinefabriek with Anne Bakker & Greg Haines – Koploop
[3” mcd, Machinefabriek]
Machinefabriek & Leo Fabriek – Fabriek + Fabriek
[mcd, Machinefabriek]
Mariska Baars / Wouter van Veldhoven / Rutger Zuydervelt – Zeeg
[cd,
Digitalis Industries]

De Arnhemse elektronicaspecialist Rutger Zuydervelt is misschien wel één van ’s werelds hardst werkende muzikanten, of in ieder geval één met de meeste inspiratie. Hij maakt werkelijk meer cd’s dan ik kan bijhouden. Hij gaat richting de 40 in eigen beheer uitgebrachte 3”cd’s en heeft daarnaast nog genoeg hele cd’s en samenwerkingsprojecten op diverse andere labels. De naam Machinefabriek, het alias waarmee hij meestal muziek maakt, is dan ook perfect uitgekozen. Daarnaast is het een onomstotelijk feit dat hij kwantiteit en kwaliteit en tevens gevarieerdheid weet te koppelen. Hij is een genie als het gaat om gruizig geluid. Nu weer eens een greep uit een deel van zijn recente werken.
Je denkt elke nieuwe release weer dat er geen nieuwe weg mogelijk is, maar Rutger weet altijd wel weer iets nieuws te verzinnen. Zo ook op Grom, die de lading aardig dekt. Hij fabriceert in één lange compositie van 23,5 minuut een intrigerend klanklandschap. Met gitaar, lapsteel, povtronic (analoge synthesizer), effecten en een laptop zet hij een onbeschrijflijk filmisch geluid neer. Het begint met duister symfonische ambient die langzaam evolueert tot vervaarlijke SunO)))-achtige drones, om vervolgens weer verstild te eindigen. Het is een bloedstollend, meeslepend werk geworden, dat nog lang natrilt in je hoofd.
Koploop is de titel van de cd die hij heeft gemaakt met Anne Bakker (viool) en Miasmah artiest Greg Haines (cello). Het bevat 1 track van 20 minuten. Hij gebruikt de inbreng van zijn beide gasten om te samplen. De cd begint dan ook vrij gruizig en elektronisch, maar naarmate het nummer vordert nemen de viool en cello de koppositie over en vormen de drie een prachtige hybride. Alsof de mist langzaam optrekt. Elektro-akoestische pracht die van Fennesz en Windy & Carl langzaam richting Stars Of The Lid en Greg Haines beweegt.
Dan is er ook nog de bijna hele cd Fabriek + Fabriek, namelijk 40 minuten, die hij samen met Leo Fabriek (drummer bij The Julie Mittens) heeft gemaakt. Leo speelt hier piano, terwijl Rutger de gitaar, banjo, effecten en wederom povtronic voor zijn rekening neemt. Samen maken ze breed uitgesponnen, filmische en uiterst sfeervolle nummers. Op serene wijze marcheren ze door industriële en klassiek ingekleurde ambient straatjes, waarbij elektronica en akoestische muziek harmonieus hand in hand gaan. De tot de verbeelding sprekende muziek houdt het midden tussen Pan Sonic, Library Tapes, Nest en BJ Nilsen. Het zijn zorgvuldig opgebouwde mini soundtracks, impressies of schetsen, hoe je het maar wilt noemen. De intieme sfeer versterkt het toch al mysterieuze geluid. Het is een wonderschoon, aangrijpend en tot de verbeelding sprekend werk.
Tot besluit is er nog de cd Zeeg van Mariska Baars (alias Soccer Committee), Wouter van Veldhoven en Rutger Zuydervelt. Mariska speelt gitaar en zingt zo nu en dan, Wouter bedient de muziekdoos, melodica, taperecorders en metallofoon en Rutger bezigt gitaar, loops en effecten. Ook deze cd bestaat uit 1 lange compositie, dit keer van maar liefst 37 minuten. Als een uiterst intelligent roofdier sluipt de muziek op je af, om je vervolgens te bespringen, niet meer los te laten en te verslinden. Het is buitengemeen intense ambient, vol drones, dromen en dwarrelende geluiden. Ook hier is de hand van de meester te herkennen, zonder ook maar een millimeter afbreuk te doen aan de twee overige muzikanten.

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.