Kerststukje

Tori Amos, Bob Dylan, Lady Gaga, Moke, David Bowie en dit jaar John Travolta en Olivia Newton-John: over het hele popspectrum verdeeld worden kerstliedjes opgenomen. Wat bezielt die artiesten om nummers uit te brengen geinspireerd op een dikke grijsaard in Coca-cola outfit? Tijd voor een zoektocht naar de hogere betekenis van het kerstnummer.

Wellicht zit het geheim hem in de diepe teksten. "Christmas comes this time each year"
Mariah-carey-claus-thumb-473xauto-7136 bijvoorbeeld. Handig te weten dat kerstmis jaarlijks terugkeert, en op dezelfde dag. Of "There's no snow in Africa this Christmas": juist, in Afrika valt geen sneeuw, de Kilimanjaro uitgezonderd. En wat vindt Mariah Carey hiervan, die in een interview liet weten de kindertjes in Afrika te benijden om hun slanke figuur? Zij zingt: "I won't ask for much this Christmas, I won't even wish for snow". Dus: met kerstmis (dat jaarlijks rond deze tijd plaatsheeft) hoeft Mariah Carey geen sneeuw. Dit hebben de slanke kindertjes in Afrika immers ook niet.

Maar misschien hoeven we het niet zo diep te zoeken en gaat het er alleen maar om dat het gezellig is. Of zoals Paul McCartney zegt: "Simply having a wonderful Christmas time". En zo nog dertien keer in dat lied. Of Slade: "So here it is merry Christmas everybody's having fun". "Have yourself a merry little Christmas" zou op een kaartje niet misstaan. Ook hier gaat het om niets meer dan de gezelligheid van het feest.

Er zijn ook liedjes die van romantiek doordrongen zijn. Mariah Carey wil graag "you" in plaats van sneeuw. Wham! wil zijn hartje ditmaal graag aan de juiste persoon geven, en wie zou er nou niet smelten voor Andrew en George in hun rode skipakken? En Chris Rea, die zijn lange barre tocht door de sneeuw forenst om bij zijn dierbaren te zijn. Terwijl hij in zijn auto zingt. Of meer bromzingt, maar ach. Andersom is een kerstmis zonder romantiek een heuse kwelling: "It's gonna be a lone and lonely Christmas without you"

Gezelligheid, romantiek en hoop. Het lijkt allemaal simpel: kerstmis valt dit jaar weer op 25 december en de oorlog is over. Als we het maar willen.

Comments

comments

2 thoughts on “Kerststukje

  1. Fijn stuk dit!
    [Male fascist pig]Dat Mariah Carey ooit een kerstpakje aan heeft getrokken is veruit het beste dat ze ooit in haar carrière gedaan heeft…[/Male fascist pig]
    Zouden ouderen, van kuch 40+ kuch, ook de kerstman zien als iemand in een Coca Cola outfit? Mijn kinderen hebben die associatie wel, maar ik helemaal niet…Ik had overigens als kind een hekel aan kerstmis met die opgeklopte gezelligheid, de commerciele onzin en dergelijke. Nu vieren we het wel familie en 3 generaties breed, maar dan gewoon morgen en zonder die commerciële onzin. Gewoon een dag om weer eens bij elkaar te zijn en lekker (Indonesisch) te dineren en vermoedelijk ietwat teveel te drinken…cola uiteraard mm mm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.