Jorg – Lomek07 / Various Artists: Lomechanik Luisterclub

Lomechanik07 [2x gratis download (mp3), Lomechanik]

Nederland kent momenteel een behoorlijk sterke muziekscene, zowel qua artiesten als labels. Eentje die het altijd goed heeft gedaan, maar zuinig met haar releases is het prestigieuze en immer sympathieke label annex collectief Lomechanik uit Nijmegen. Tot nu toe zijn er 6 releases uit op het label, waarop je stuk voor stuk innovatieve elektronische muziek voorgeschoteld krijgt, die zich kan meten met de rest van de wereld. Vrijdag 14 november organiseren ze met en in de Merleyn in Nijmegen voor de tweede maal de Lomechanik Luisterclub, een avond voor avontuurlijke muziekliefhebbers. Vanaf deze dag kun je de twee laatste Lomechanik albums gratis downloaden. Een cadeautje van Lomechanik.
De eerste komt van Jorg, ook wel DJ Jorg of Jorg de Man, die al eerder op het label wist te imponeren. Zijn nieuwste werk Lomek07, inderdaad de zevende op het label, bevat 16 nummers die bij elkaar iets meer dan een uur duren. De schaar op de voorkant van het album staat er niet voor niets, want Jorg laat hier hoogstaand knipwerk horen. De rode draad op het album wordt gevormd door de elektronische geluiden, maar voor de rest is het een fraaie collage aan geluid. Die heeft hij echter zo gemonteerd dat er wel sprake is van een consistent album, zij het dan dat je telkens verrast wordt door de plotse wendingen en onverwachte geluiden. Samples van stemfragmenten van documentaires, film en muziek passeren de revue op variërende decors. Hij ontpopt zich als een artiest die originele plunderphonics en samples gebruikt, afgewisseld met IDM, glitch, experimenten, musique concrète, ambient en af en toe ook jazz, soul en hip hop. In totaliteit is de muziek vrij filmisch en surreëel. Dat zorgt voor een bijzonder, broeierige en nachtelijke atmosfeer. Door de briljante montages is het ook heel speels en tegelijkertijd spannend. Je komt ergens uit tussen Zan Lyons, People Like Us, Boards Of Canada, DJ Shadow, Machinefabriek, Robert Normandeau, The Cinematic Orchestra, Amon Tobin en Banabila. Als je dit niet weet te waarderen ben je geen knip voor de neus waard.
Lomechanik08 De tweede gratis release is de verzamelaar Lomechanik Luisterclub. Hierop toont het label maar weer eens aan dat het overal voor open staat. Zonder oogkleppen krijg je adembenemende songs tot zompige elektronica. Het is een geweldig voorproefje voor 14 november geworden en ook qua release een absolute aanrader. Je krijgt 10 prachtige nummers cadeau, van elke vertegenwoordigde artiest 2 of 3 composities; allen uiteraard uit Nederland. Jan David Hoogerheide is met zijn filmische, postrock pracht met strijkers, gitaar, percussie, piano en elektronica tweemaal van de partij. Spruit laat drie keer kort horen welke fijne avant-gardistische elektronische experimenten en elektro-akoestische muziek zij in hun mars hebben. Bas Van Huizen, die al eerder op het label dingen heeft uitgebracht en nu zijn Etherkreet label runt, brengt weer zijn overheerlijke gruizige en atmosferische elektronica ten gehore. In één van zijn 2 tracks, “Gammelman”, die zoals we vaker van hem gewend zijn een grappige woordspeling bevat, bewerkt hij op ludieke wijze het geluid van een gammelan. Bird (voorheen Bardt) brengt 3 adembenemende, breekbare liedjes die wel herinneringen oproepen aan Calexico, Timesbold en Simon & Garfunkel in hun beste jaren. Met akoestische gitaar, sfeervolle zang, viool, dwarsfluit en harmonium weten ze je volledig in te pakken. En allemaal voor niets! Ga dat downloaden en ga dat zien.

Luister Jorg Online bij Myspace:
Sunday / And The Moon And / Silly Me
Luister Lomechanik Luisterclub Online bij Myspace:
Bird – False / Jan David Hoogerheide – Speedcore Voor De Maan / Bas Van Huizen – Gammelman

Lomechanik-luisterclub
door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.