Jaarlijst 2020 Mathijs

2020 was een raar jaar, een leeg jaar, maar gelukkig ook een jaar met een prachtige soundtrack. Ik heb de lijstjes van de meeste mede subjectivisten al gelezen, en heb nog wat luisterwerk voor de boeg. Hopelijk zorgt mijn jaar lijst ook voor wat luisterwerk voor sommige van jullie. Hieronder mijn 10 parels van 2020, als vanouds doe ik niet aan een rangschikking.

ARTIST: Bunkr/Various
TITLE: The Initation Well remixed
LABEL: Vlsi Records
CATALOGUE NO: VLSI06

Officieel een release uit 2019, maar net te laat uitgebracht om nog opgenomen te worden in mijn lijst van dat jaar. Ik heb het album besproken in mijn eerste bal der verstrooiing van 2020, daarom ook in deze jaarlijst.

The Initation Well stond wel in mijn jaarlijst van 2019, dit remix album voegt zoveel toe aan het origineel dat hij met stip in deze lijst staat. Met remixen van o.a. Digitonal, Echaskech en Infinite Scale is dit een prachtige herinterpretatie van het origineel geworden… Een must voor iedere openminded muziekliefhebber. ( besproken Januari 2020)

 

ARTIST: Aes Dana
TITLE: Inks
LABEL: Ultimea
CATALOGUE NO: inre097

Aes Dana oftewel Vincent Villius is een Franse producer, dj en sound designer, en hij is ook mede oprichter van het Ultimea label. Inks is inmiddels zijn 8ste plaat als Aes Dana, en naar eigen zeggen is deze plaat de optel som van alle andere platen tot nu toe, op Inks komen ze samen. Het beste album van AES Dana tot nu toe! (besproken Januari 2020)

 

ARTIST: Techmarine Bottom Feeders
TITLE: Boanerges and the Watery Deep
LABEL: epm music
CATALOGUE NO: EPM82

Een Electro album gehuld in een science fiction verhaal, een release die gepaard ging met de nodige verwachting, onder andere omdat Paris the Black Fu een van de mannen achter dit project is. Fijne electro en een mooi verhaal er om heen meer is er blijkbaar niet nodig om in mijn jaar lijst van 2020 te belanden.(besproken April 2020)

 

ARTIST: Shawn Rudiman
TITLE: Conduit
LABEL: Pitsburgh Tracks
CATALOGUE NO: PGHTRX-LP-03

In Maart van dit jaar schreef ik al een lovende recentie over een ep waarin Shawn Rudiman de samenwerking aan ging met de Amsterdamse producer GCZ. En ik was dan ook erg benieuwd toen ik de promo in mijn mailbox kreeg, en ik kan u al wel vertelen dit is jaarlijstjes materiaal, schreef ik als intro van mijn recensie van Conduit, en eerlijk is eerlijk dit album zou als ik aan een rangschikking zou doen hoog staan, erg hoog… (besproken in Juni 2020)

 

ARTIST: Floating Points
TITLE: Nuits Sonores/Nectarines
LABEL: Eglo records
CATALOGUE NO: EGLO41

Geen nieuwe release dit, nee een release uit 2014. Dat ik niet vies ben van wat minimal music dat is jullie geloof ik wel bekend. Deze release laat heel duidelijk zien waarom minimal mij zo aanspreekt, en ook welke minimal. Shepperd weet als geen ander hoe je herhaling tot een troef kunt maken door het op de juiste manier te tweaken dat het stukje bij beetje opbouwt tot een climax. Dit doet hij door geluiden te laten evolueren en heel subtiele elementen toe te voegen. Minimal saai !? Zeker niet als Floating Points het maakt. (Besproken in Juli 2020)

 

ARTIST: Rival Consoles
TITLE: Articulation
LABEL: Erased Tapes
CATALOGUE NO: ERATP133

Rival Consoles is het project van de Britse producer Ryan Lee West.  Rival Consoles brengt techno, grootse techno. Dit album is echt de must hear van dit jaar zo prachtig… (besproken Augustus 2020)

 

ARTIST: Martin Nonstatic
TITLE: Treeline
LABEL: Ultimea
CATALOGUE NO: Inre100

Hier istie dan, het nieuwe album van Martin van Rossum a.k.a. Martin Nonstatic. Deel twee in een drieluik rond Yoga. Treeline heet het album. Ik heb het album inmiddels al een tijdje en heb het al veel gedraaid omdat het zo lekker wegluistert. Gelukkig heeft het ook voor de aandachtige luisteraar genoeg moois te bieden. (besproken november 2020)

 

ARTIST: Echaskech
TITLE: Invisible City
LABEL: VLSI records
CATALOGUE NO: VLSI09

 

Een plaat van Epische proporties met elementen van idm, rave, acid en techno. De plaat die na Articulation van Rival Consoles mij het meest heeft weten te raken. VLSI records heeft het goed gedaan in 2020 !  (besproken in december 2020)

 

ARTIST: Eskostatic
TITLE: Serpentines & Valleys
LABEL: Ultimea
CATALOGUE NO: Inre095

Het album is een mooi evenwicht tussen tracks met een relaxten down tempo beat en meer beatloze ambient. Het is heerlijk wakker worden met deze mooie Italiaanse berglandschappen en murmelende beekjes van geluid. Ook de artwork van de plaat is bijzonder, prachtige landschaps foto’s is stemmig sepia door fotografe Jajanta Roy. (besproken Januari 2020 in “voor de zondagse rust”)

 

ARTIST: As One
TITLE: Comunion
LABEL: De:tuned
CATALOGUE NO: ASGDE029

G een hele nieuwe release, deze is van November vorig jaar. Op zich maakt dat natuurlijk niet veel uit, op goede muziek staat immers geen houdbaarheidsdatum. As One of te wel Kirk Degiorgio is een britse producer. Degiorgio staat bekend om zijn relaxte muziek waarin hij jazz soul en funk samensmeed tot een heerlijk electronisch brouwsel wat je het best kunt situeren ergens tussen techno, downtempo en electro, maar altijd met een funky/jazzy inslag, en altijd lekker !

 

Comments

comments

2 thoughts on “Jaarlijst 2020 Mathijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.