Hit Me!: Week 33 2019

top40logo

De top 10 bestaat uit de zelfde tien nummers als vorige week. Mijn eerste gedachte dat dat iets zou zeggen over stagnatie in het poplandschap anno 2019, maar het blijft natuurlijk wel augustus, de maand waarin niets gebeurt. Dus heb ik wat oude Top 40s van week 33 erbij gepakt, wat heel eenvoudig kan, omdat Top 40 URL’s formatteert als www.top40.nl/top40/2019/week-33 (waarvoor hulde aan het webteam.) Na wat turven blijkt het niet uitzonderlijk dat er geen nieuwe nummers in de top 10 binnenkomen in in ieder geval deze specifieke week.

Wat ik denk dat het gevoel van stagnatie veroorzaakt is dat de Top 40 gelijk gebleven is in een enorm veranderd muzieklandschap. Voorheen leerde je één à twee nieuwe liedjes per week kennen via de radio, nu kan je er elke dag wel tien oppikken via muziekweblogs of de aanbevelingsalgoritmes van streaming diensten.

Hoewel het bovenin dus vastzit, lijkt er van onderuit gelukkig wel wat positieve vernieuwing te komen.

Nieuw op #35: Davina Michelle – Better Now

Er is best het één en ander op dit nummer aan te merken: Davina Michelle is een beetje een yarler, ze heeft een duidelijk Nederlands accent en helaas blijft het nummer niet van millennial whoops verschoond, maar in het algemeen ben ik hier zeer over te spreken. Michelle brengt het allemaal met overtuiging, er zit vaart in en het blijft hangen. ‘Better Now’ doet me wel wat denken aan het meer uptempo werk van Lady Gaga of Anouk in een moderne pop productie. Had ik niet verwacht van de zangeres die er in dat nummer met Marco Borsato maar een beetje bijhing.

Nieuw op #38: Ariane & Social House – Boyfriend

Ariana is natuurlijk Ariana Grande en Social House zijn de songschrijvers van onder meer haar megahit ‘thank u, next’, die nu ook als uitvoerenden in het zonnetje worden gezet.

Het is wel een leuk nummer, met een gelikte, maar niet plakkerige g-funkige sound. De Social House jongens vallen ook niet uit de toon bij powerhouse Grande. Alleen de productie had ik wat persoonlijk liever wat ronder gehoord. Elke noot die de bassist speelt komt bijna binnen als een klap op een snaredrum; dat had smoother gekund.

Nieuw op #40: Lucas & Steve x Deepend – Long Way Home

Millennialwhoopoverdosis. En millennial whoops zijn enorm 2015. Sowieso vind ik dit klinken als een nummer van een paar jaar terug.

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.