Het schaduwkabinet: week 30 – 2020

Soms is er gewoon weinig nieuws, zoals ook in onze lijstjes uit het:

SCHADUWKABINET

We luisterden naar: The Doomed Bird Of Providence, Laurence Pike en Winter.

 


 

Jan Willem

The Doomed Bird Of Providence – Rumbling Clouds Of War Hover Over Us (cdep, 10 to 1 Records)
The Doomed Bird Of Providence wordt in 2009 te Londen opgericht door de Australische zanger en multi-instrumentalist Mark Kluzek. Bij hun muziek staat het duistere, veelal bloedige koloniale verleden van Australië centraal Ze brengen een mix van murder ballads, darkfolk en post-rock. Daarbij speelt Kluzek’s stem een belangrijke rol tot hun derde album Burrowed Into The Soft Sky (2017). Daar schakelen ze over op instrumentale muziek en serveren ze twee stukken van zo’n 20 minuten. Dat blijkt bepaald geen aderlating (om het bloedige aspect nog maar eens aan te halen), want ze brengen met weliswaar dezelfde thematiek als voorheen meer filmische en experimentele muziek, die meer aan de verbeeldingskracht van de luisteraar overlaten. En daarmee weten ze, mede dankzij de uitstekende muzikanten die Kluzek altijd om zich heen heeft, een overdonderend geluid neer te zetten. Het is geruime tijd stil geweest en de groep is van het geweldige Front & Follow label overgestapt naar 10 to 1 Records. Daar brengen ze de nieuwe ep Rumbling Clouds Of War Hover Over Us uit. Ditmaal gaat het niet over het koloniale verleden, maar over de ontsnapping van de grootvader van Mark, te weten de Pool Władysław Kluzek, na de Duitse invasie in de Tweede Wereldoorlog. Dat is een soms gruwelijke en bovenal spannende reis door Europa geworden, die zijn opa via Schotland uiteindelijk naar Australië heeft gebracht. Mark (piano, accordeon) brengt de muziek hier samen met zijn band, die bestaat uit violiste Joolie Wood (Current 93), fluitiste/klokkenspeelster Katie English (The Owl Service, Littlebow, Isnaj Dui, Silver Servants), bassist Stafford Glover (Extreme Noise Terror, Beatglider, (((Oh Dear), percussionist Ian Hothersall, ukelelespeler Drew Barker en gitarist Richard Acton. Hoewel het onderwerp is veranderd, valt het te begrijpen dat er een even donker geluid als voorheen uitrolt. In krap 17 minuten leveren ze 4 meeslepende, filmische tracks af, die wonderschoon en diepgravend zijn. Daarbij moet je denken aan een kruisbestuiving van Nick Cave & Warren Ellis, Dirty Three, A Hawk And A Hacksaw, The Long Dead Sevens, Godspeed You! Black Emperor, Sone Institute en Hungry Ghosts. Dat lijkt onwaarschijnlijk, maar horen is geloven. Een bij de strot grijpende beauty!

 

Laurence Pike – Prophecy (cd, Leaf / Konkurrent)
Van huis uit is de Australische muzikant/componist Laurence Pike drummer/percussionist, maar door de jaren heen heeft hij zich ook diverse elektronica eigen gemaakt en is hij sowieso een uiterst creatieve geest gebleken. Hij is te horen in groepen als Pivot, PVT, Szun Waves en Triosk, maar komt zo nu en dan ook solo met sterke releases aanzetten. De bosbranden van eerder dit jaar in Australië hebben hem enorm geraakt en de pandemie die erna volgde hebben dat bepaald niet beter gemaakt. Het levert wel enorm veel ideeën op voor nieuwe muziek. Zijn nieuwe album Prophecy heeft hij vrijwel in één keer opgenomen. De basis legt hij met zijn drumstel en sampler, waarna hij er de elektronica op loslaat. Hij laat hier in een kleine drie kwartier 10 geweldige tracks horen die vol Freestyle ritmes zitten. Dat combineert hij met ambientachtige klanken en allerhande samples, waaronder ook enkele met stem en zang. Hij weet er een wonderlijk maar organisch geheel van te smeden, dat je stevig in de houdgreep neemt. Een bijzonder, biologerende beauty.

 

Winter – Endless Space (Between You & I) (cd, Bar/None / Konkurrent)
Winter, in elk geval deze, is het project van de oorspronkelijk uit Brazilië afkomstige Samira Winter. Inmiddels woont ze al geruime tijd in Los Angeles, alwaar haar zomerzwoele muziek met bitterzoete ondertoon prima weet te aarden. Er zit ook een zekere nostalgie en hang naar de jaren 90 in besloten. Dat blijkt ook weer uit haar nieuwe, vierde album Endless Space (Between You & I). Ze laat een heerlijke combinatie horen van shoegaze, droompop en psychedelische rock, die zo op het 4AD label van de jaren 80/90 zou passen. Het levert 11 prachtige, narcotiserende nummers op, die je ademloos beluistert. Daarbij krijgt Samira (zang, gitaar, keyboards, percussie, drums, bas) hulp van muzikanten op bas, keyboards, gitaar en zang. De muziek houdt het midden tussen Swallow, Insides, Slowdive, Lush, Cocteau Twins. Donna Regina en Melody’s Echo Chamber. Dat zijn toch ook referenties, waarmee je prima thuis kunt komen? Haar beste tot nu toe!

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.