Het schaduwkabinet: week 1 – 2012

Kapitein Iglo is niet meer en “sleeps with the fishes”. Gelukkig zijn hier geheel graatvrij onze lijstjes uit het:
Schaduwkabinet

We luisterden naar: Art Zoyd, Dale Cooper Quartet & The Dictaphones, Holy Other, Thurston Moore, Tasseomancy, Wild Beast, Young Hunting, Jungle Brothers, Fennesz + Sakamoto en Dim Mak. En natuurlijk de beste wensen namens ons allen!


JANWILLEMBROEK
 
Art Zoyd – Symphonie Pour Le Jour Où Brûleront Les Cités (cd, Sub Rosa)
Als je het hebt over avant-garde klassiekers, dan moet daar minimaal één album van deze Franse groep tussenstaan. Phase IV is erg sterk, maar ook hun bovenstaande debuut uit 1976. Deze had ik ooit op tape, totdat ik mijn tapes vaarwel heb gezegd. Helaas is de cd dan inmiddels onverkrijgbaar. Gelukkig heeft Sub Rosa daar nu verandering in gebracht en kan ik deze heerlijk experimentele symfonie vol avant-garde, progrock, rock in opposition en kamermuziek eindelijk weer draaien. Nog steeds staan de composities als een huis en ontvouwt het album zich weer als een intrigerend luisteravontuur waarbij je heen en weer geslingerd wordt tussen biologerende kakofonie en zinderende pracht. Als bonus staan er nog 7 korte tracks op. Onderstaande track geeft, voor wie het nog niet kende, wel een goede indruk. Meesterwerk!
Luister Online bij YouTube:
Brigades Spéciales

Dale Cooper Quartet & The Dictaphones – Metamanoir (cd, Denovali)
Na vier jaar eindelijk een nieuwe cd van dit mysterieuze Franse combo. De band wordt gevormd door ex-leden van TF, Tank en Osaka en bestaat ondanks de lange naam eigenlijk gewoon uit 3 leden, al dan niet aangevuld door gasten. Op deze nieuwe cd is bijvoorbeeld met enige regelmaat de prachtige zang van Gaëlle Kerrien (Yann Tiersen). Ze brengen duistere jazz met drones, ambient en dub, gegoten in een David Lynch-achtig sfeertje. Het doet me het meest aan de duistere pracht van Bohren Und Der Club Of Gore denken, zij het dat de Fransozen ook meer elektronica en rockpatronen laten horen. Maar het is imponerende muziek van een bijzondere schoonheid.
Luister Online:
Eux Exquis Acrostole / Ma Insaisissable Abri / Elle Agréable Rendez-Vous De Chasse

Holy Other – With U (mcd, Tri-Angle)
De band uit Manchester maakt een lekker duistere mix van R&B, dark ambient, dubstep, garage en techno. De muziek ligt wel in het verlengde van The Weeknd en Zomby, maar dan net een tikje mysterieuzer. Tijd voor een volledig album, want dit smaakt naar meer!
Luister Online bij Soundcloud:
Touch

Thurston Moore – Demolished Thoughts (cd, Matador)
Helemaal aan me voorbij laten gaan afgelopen jaar, deze nieuwe van de inmiddels ex-Sonic Youth zanger/gitarist. Ik ging er eigenlijk vanuit dat het weer zo’n afschuwelijke piep-knorplaat van hem was. Ik weet inmiddels wel dat hij het ook anders kan, getuige Psychic Hearts (1995) en Trees Outside The Academy (2007). Nu brengt hij wederom fraaie songs die ergens tussen singer-songwritermuziek, Americana en akoestische grunge uitkomen. Hij maakt weer gebruik van violiste Samara Lubelski, drummer Joey Waronker en andere gasten op harp, synthesizer en bas. Met zulke prachtalbums ga je Sonic Youth bijna niet missen.
Luister Online:
Demolished Thoughts (albumsnippers)

Tasseomancy – Ulalume (cd, Out Of This Spark)
Eerst noemen beide dames zich nog Ghost Bees, waarvan een aantal jaren geleden het album Tasseomancy is verschenen. Nu is dat dus de bandnaam geworden. Ze passen wel in het rijtje Austra, Fever Ray en Zola Jesus, zij het dan dat ze al hun muziek op meer folkachtige wijze benaderen en daarmee ook richting Faun Fables koersen. Gothic-folk, neo-folk, wave en indie op een perfecte wijze samengesmolten. Had zo maar in mijn jaarlijstje gepast indien niet net ontdekt.
Luister Online bij Soundcloud:
Healthy Hands (Will Mourn You)
Diana
Soft Feet

Wild Beasts – Smother (cd, Domino)
Jaarlijstjes triggeren meer dan eens tot luisteren. Nadat ook Ludo deze weer in zijn lijst heeft gezet, op (s)nummer 1 zelfs, ben ik toch ook dit derde album eens gaan luisteren. De andere twee had ik al wel, maar op de één of andere manier trok deze me eerst niet aan. Toch past het als een heerlijke indiejas, die vreemd maar tegelijkertijd vertrouwd aanvoelt. Sterk, bijzonder en bij vlagen adembenemend mooi album, die desondanks het geweld van mijn TOP20 niet overleefd had maar wel in de restlijst had gemoeten.
Luister Online bij YouTube:
Bed Of Nails
Albatross

Young Hunting – Attachment In A Child And The Subsequent Condition (cd, Agenda)
Dit muzikale duo uit Edinburgh combineert dat dark ambient, drones, metal, glitch, spoken word en duistere samples tot een gitzwart maar goed te volgen geheel. Soms redelijk abstract en op andere momenten weer vol filmische pracht. Duisternis verheven tot kunst. Spannende pracht!
Luister Online bij Soundcloud:
Attachment In A Child And The Subsequent Condition (albumsnippers)


MARTIJNB
 
Jungle Brothers Crazy Wisdom Masters
Na hun tweede album Done By The Forces Of Nature uit 1989 werden de Jungle Brothers overmoedig en maakten ze het experimentele Crazy Wisdom Masters. De platenmaatschappij was minder gecharmeerd en floot ze terug. Het album J. Beez Wit The Remedy kwam in 1993 en werd al vergezeld van de mededeling dat het een zwakke afspiegeling was van ze eigenlijk bedoeld hadden. Crazy Wisdom Masters werd een soort Smile, al zie ik er nog niet zo'n gevaarte van komen als er recentelijk van de Beach Boys verscheen. Er slingerden wat reconstructies, of beter gezegd een paar bijeengeraapte mp3'tjes, rond maar nu is er dan toch the real thing gelekt, zo lijkt het in ieder geval. En legit of niet, het is een te gekke plaat. Experimenteel maar wel zonder die Native Tongues vibe te verliezen en hierna hebben we toch bar weinig opzienbarends vernomen van de heren.

Fennesz + Sakamoto Flumina
Sakamoto nam op een Japanse tour elk optreden een improvisatie in een bepaalde toonaard op, met de samenwerking met Christian Fennesz in gedachten. De 24 toonaarden van de westerse harmonieleer vormden de basis voor de stukken op Flumina. Het is een lekker ontspannen mijmert Sakamoto over zijn toetsenbord wat Fennesz op zijn vriendelijkst verder aankleedt. Slechts af en toe is er een kleine rimpeling in het oppervlak maar over het algemeen is de sfeer prettig ontspannen en melancholiek.

Dim Mak The Emergence Of Reptilian Altars
Ripping Corpse viel uiteen in Eric Rutans Hate Eternal en Dim Mak, waarin de andere drie leden verder gingen. De door oosterse vechtsport geïnspireerde death metal was bijzonder origineel te noemen: aparte riffs en ritmes met wat hardcore-achtige vocalen van Scott Ruth, met een groove die je niet vaak hoort in extreme metal. Op het derde album was drummer Brandon Thomas vervangen door John Longstreth (o.a. Origin, Gorguts), technisch gezien een begenadigd drummer en zijn ontspannen, jazzy manier van spelen zal de goedkeuring van de arbodienst krijgen, maar het mist de originaliteit en pit van zijn voorganger. Op het vierde album blijkt ook zanger Scott Ruth vervangen, door ene Joe Capizzi. Capizzi heeft wel een zekere authoriteit in zijn duidelijk gearticuleerde grunt, maar ook daar is ingeleverd. En toch is The Emergence Of Reptilian Altars nog steeds een uitstekende death metalplaat, vooral het gitaarwerk blijft bijzonder, maar minder gek moet het niet worden.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.