Here Comes the Judge (10) Peter Tosh

Wie denkt dat reggae niet plechtig kan klinken moet toch eens luisteren naar Here Comes the Judge van Peter Tosh. Dit nummer verscheen in 1971 en heeft niets te maken met de de Judge-gekte van drie jaar eerder uit de USA. Het oordeel bij Tosh wordt niet geveld door een lolbroek die zich met alledaagse zaken bezighoudt maar door een ongeduldige rastarechter die zich buiten ons ruimte-tijd continuüm bevindt en geen zin heeft in tegenspraak. De ten laste leggingen zijn aanzienlijk:

Robbing and raping Africa
Stealing black people out of Africa
Brainwashing black people
Holding black people in captivity for more than three hundred years
Killing over 50 million black people without a cause
Teaching black people to hate themselves

De aangeklaagden zijn bekenden uit de geschiedenisboekjes (waar Clismo er eerlijk gezegd een paar van op moest zoeken) en hun gestotterde bezwaren worden effectief weggehamerd waarna de rechter met zijn oordeel komt: Each of you must be hanged by the tongue, no appeal will be accepted. En door! Volgende zaak.

Peter Tosh bracht pas in 1976 zijn eerste solo-album uit (Legalize It), maar in de vroege jaren zeventig, toen hij met Bob Marley en de andere Wailers flink aan de weg begon te timmeren, bracht hij ook een hele rits solo-singles uit waarvan er maar een paar op streaming services te vinden zijn. Titels als Black Dignity, Oppressor Man, Arise Blackman en You Can’t Fool Me Again geven al aan dat het onderwerp van Here Comes the Judge niet eenmalig was. Die oude nummers zijn lastig te vinden. Temeer omdat Tosh zijn oude singles of nummers met een zelfde titel vaak later nog een keer lijkt te hebben opgenomen. Het kan haast niet anders of Rhino heeft ooit een verzamelaar met die singles uit 1969-72 uitgebracht, maar op Spotify is daar niets van te vinden. Voor uw luistergemak heeft Clismo zoveel mogelijk oude hits in een mapje gesleept, maar het is duidelijk dat het hoog tijd wordt voor een (nieuwe) verzamelaar met die vroege singles.

Comments

comments

One thought on “Here Comes the Judge (10) Peter Tosh

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.