Helena Espvall & Ernesto Diaz-Infante – A Hallowed Shell Of Ash And Rust

Espvall-diazenfante-hallowed[cd, Eroto Tox Decodings]

De laatste release op het prestigieuze Eroto Tox Decodings label komt van de artiesten Helena Espvall en Ernesto Diaz-Infante.
Helena Espvall is een Zweedse multi-instrumentaliste, met als hoofdinstrument de cello, die in diverse rockbands zoals Puffin heeft gespeeld. Inmiddels woont ze in de VS en heeft ze gespeeld in Espers (met Greg Weeks), Anahita (met Tara Burke) en Trollslända (met Meg Baird). Daarnaast brengt ze ook albums uit met Meg Baird & Sharron Kraus, Masaki Batoh, Marcia Bassett en anderen. Ze beweegt zich veelal in de wereld van de psychedelische folk en rock, neoklassiek, drones, improvisaties en experimentele muziek. Daarnaast laat ze ook solo met enige regelmaat van zich horen. Een veelzijdige en intrigerende muzikante.
Ernesto Diaz-Infante is een in Amerika geboren multi-instrumentalist van Mexicaanse komaf, met als hoofdinstrument de gitaar. Hij maakt diverse neoklassieke werken maar weet in combinatie met Jeff Kaiser, Rudis & Custodio en diverse andere artiesten ook muziek te maken die meer abstract, experimenteel en geïmproviseerd is. Hij heeft ook al een redelijke discografie opgebouwd.
Deze twee komen nu samen op hun cd A Hallowed Shell Of Ash And Rust. Helena Espvall brengt naast de (versterkte) cello ook elektronica en zang en Ernesto Diaz-Infante laat van zich horen op de zessnarige bas, gitaar, tanpura, tom-tom drum, zingende schaal en zang. Samen creëren ze psychedelische drones, waar ook neoklassiek, experimentele muziek, folk en improvisaties ingebed worden. Ook de zang wordt als etherisch drone-instrument ingezet. Ze maken geen nummers met kop en staart, maar brengen vooral sfeer en tot de verbeelding sprekende, contemplatieve muziek. Eenmaal gegrepen word je getrakteerd op een volslagen unieke trip door een parallel universum waar drones, wereldelementen en spannende dissonante klanken de dienst uitmaken. De twee muzikanten weten je totaal aan de grond te nagelen met hun unieke, duistere en geestverruimende pracht. Het gaat alle categorieën te buiten, maar weet wel enorm binnen te komen. Voor eenieder die Espers, Human Greed, Celer, Anahita en Richard Skelton hoog in het vaandel heeft staan, is dit heerlijk voer voor de diepere gedachten. Een verbluffende, rustgevende release die lang zal na echoën.

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.