Gezien: Hallo Gallo met Cotopaxi, Treehouse en City Hands in Expositie Ruimte Schrank8, 20-02-2011

Een huiskamer concert, toch altijd een bijzondere setting, maar toch ook weer niet heel erg vreemd. Nee, neem dan een huiskamer expositie ruimte, zoals Schrank8 in de huiskamer van Hansje van Halem. Een grote kabinet vult haar huiskamer waarin zij onbekende kunstenaars een mogelijkheid biedt tot het inrichten van een expositie. De kunstenaar mag zelf bepalen wat hij of zij in de kast tentoonstelt en dan kan het publiek gedurende een maand langskomen om het te bezichtigen (op afspraak dan wel).
De afgelopen maand heeft de Duitse grafisch kunstenaar Johann Kauth die in Amsterdam ook bekend staat voor zijn reeks concerten onder de naam Hallo Gallo en met zijn muzikale project Laser Poodle.

Scharnk8 Schrank8

In de kast heeft hij zeer veel van zijn posters, flyers, boeken, CD en cassette ten toon gespreid. De werken, allemaal zeef druk ontwerpen, zijn vaak in opvallende kleuren met drukke patronen die neigen naar een speelse psychedelica. Erg leuke ontwerpen op een zeer ludieke wijze getoond.
Deze koude zondag was de afsluiting van de expositie met een muzikale invulling door drie door Kauth geregelde artiesten: Cotopaxi, Treehouse en City Hands. Deze middag en vroege zondag avond kon dus wel worden bestempeld als een ware Hallo Gallo happening met alles erop en eraan.

Rond een uur of 5 wordt de aftrap genomen door Cotopaxi, wat een van andere projecten van Kauth is, in deze vorm samen met vriendin Hannah Friese. We krijgen een speelse improvisatie waarin geluiden worden afgespeeld van cassettes, live geluiden worden opgenomen in sampler keyboards en een hoop rommel dingetjes als instrumenten fungeren. 

Cotopaxi Cotopaxi
In goed 15 minuten horen we pingpong ballen door de ruimte stuiteren, wordt er met dunne houten stokjes trillende geluiden gevormd en horen we op de achtergrond vogeltjes fluiten.
Het geheel blijft allemaal erg lo-fi, niets moet alles mag, waardoor het muzikale aspect af en toe wat achterwege blijft. Echter mag dit de pret niet drukken in deze speelse improvisatie.

Na een intermezzo van een half uur is het de beurt aan Treehouse, ooit een trio maar tegenwoordig het solo project van Yutaka Hoshino. Met gitaar in de hand en microfoon aan de mond creëert hij liedjes die gebaseerd zijn op loops die hij opneemt met wat pedalen en deze beïnvloed met effecten. Ook Hoshino maakt gebruik van voor-opgenomen geluiden, echter hier lijken het vooral wuivende golven te zijn, al komen de fluitende vogeltjes ook hier terug.

Treehouse Treehouse

Door technische problemen lijkt er echter geregeld wat mis te gaan waardoor het moeilijk is om in de muziek te komen. Eigenlijk tegen het eind begint het geheel pas lekker te lopen en lijkt hij beter te overtuigen. In potentie schuilt er wel fijne tropische dream pop in zijn werk waarin de rustieke golfgeluiden uit de sample doos de zomerige sfeer al aardig weten te visualiseren op deze koude zondag in februari.

Ondertussen is het buiten al weer wat kouder geworden als afsluiter van de avond City Hands, het solo project is van Manuel Padding uit Den Haag onder het genot van een bakje heerlijke soep zijn kunsten laat horen. Ook hij gaat gewapend met cassettes aan de slag. Deze gebruikt hij om dronerige loops op te bouwen die hij verder aankleed met stemgeluiden, die middels een effecten bak worden bewerkt, en electronische Tambura (een Indiaanse dronebox).

City-Hands City Hands

In de muziek zit een duidelijk opbouw van psychedelische klanken waarin hij een enkele keer iets te lang in een thema blijft hangen. Maar al met al weet hij het aanwezige publiek geboeid te houden gedurende zijn half uur durende set. Een fijne afsluiter om lekker bij weg te spacen.

Een leuke zondag middag in een wat vreemde, maar daardoor nog leukere setting.

Interesse in een bezichtiging van een volgende expositie hou dan http://schrank8.blogspot.com/ in de gaten.

(door Sietse)

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.