Frank Shinobi – Semantics / Coastline Truckers – Coastline Truckers

Frankshinobi-semantics[cd + cdep, Honest House/Mandaï]

Hoewel je bij een naam als Frank Shinobi wellicht een solo artiest verwacht is dit toch echt een heuse groep uit het Belgische Luik, of Liège voor mijn part. Ze zijn in 2006 opgericht en brengen in 2007 een epee uit. Bijna vijf jaar geleden laten ze hun debuut A Little Less More het licht zien, waarop ze een energieke mix van post-, indie- en mathrock laten horen. Het collectief bestaat dan uit François Sonnet (gitaar, zang), Philippe Masson (zang, gitaar), Grégory Dubois (bas, zang) en Fabian Georges (drums).
Of dat nog altijd het geval is aan de hand van hun nieuwe cd Semantics niet af te leiden, want daarop ontbreekt deze informatie. Dat maakt voor de muziek niet heel veel uit, want deze bestaat nog altijd uit een heerlijk, opzwepende mix van de genoemde rockgenres. Met name de energie die uit hun muziek naar voren komt is verslavend goed. Pakkende vocalen samen met de betere dynamisch bas- en gitaarpartijen en stuwende drums weten hierbij het verschil te maken. Hun geluid roept herinneringen op met de betere gitaarbands uit de jaren 90, maar heeft ook iets nieuws en eigenzinnigs door hun directe, innovatieve aanpak. Ondanks dat hun 10 nummers na ongeveer een half uur finishen, heb je toch een compleet en avontuurlijk album in handen. Denk aan een fijne kruisbestuiving van Pinback, Three Mile Pilot, Ventura, The Double U, At The Drive-In, Drive Like Jehu, Chevreuil en 31 Knots. Zo in de staart van het jaar brengen ze een geweldig kontschoppend album!

Coastlinetruckers-epGrégory Dubois (bas, zang) is naast lid van Frank Shinobi ook terug te vinden in de groep Coastline Truckers.De groep bestaat verder uit (broer?) Julien “Ju” Dubois (bas, zang) en Jean-François Tasiaux (drums, zang). Op hun gelijknamige cdep zitten ze wel in dezelfde hoek als Frank Shinobi, zij het dat de bassen hier de dienst uitmaken. Dit combo richt zich ook op math-, indie- en postrock maar heeft een meer noisy aanpak. De muziek weet je genadeloos te vloeren en mee te slepen. Het is een zeer overtuigend debuut, waarop het drietal een geluid laat horen waar je een veel grotere formatie zou vermoeden. Naast de bovenvermelde referenties mag je bij deze band ook Godheadsilo, Long Fin Killie, Madensuyu, Sonic Youth, Solbakken, June Of 44, Oxbow en Early Day Miners noteren als aanknopingspunten. De zes tracks die na ruim 23 minuten eindigen zijn gewoonweg magnifiek. Een overrompelend visitekaartje!


door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.