[cd, Databloem]
Tip van Bob!, kent u die uitdrukking? Zo niet, dan ben je waarschijnlijk nog nooit in de winkel van het inmiddels uit Amsterdam verdwenen Boudisque geweest. In de Haringpakkerssteeg geeft Bob Rusche, tevens radiomaker van onder meer het programma X-Rated met de veel te vroeg overleden Arjen Grolleman (Kink FM), regelmatig serieus te nemen luistertips. Deze hebben meer dan eens buitengewoon fraaie aanvullingen voor mijn cd-collectie opgeleverd. Bob weet namelijk de krenten uit de pap te vissen om zo de zoekende muziekliefhebber als een gids met kennis door de wirwar van het muzikale landschap te loodsen. Zulke verkopers zijn uniek en ik ben er maar een paar tegengekomen in al die jaren als dorstige muziekfanaat. Paul Wallagh en Marcel Hermans van Get Records zijn ook van die figuren die iets dergelijks hebben betekend. Maar goed dat is allemaal lang geleden. Nostalgie!
Niet voor niets begin ik hierover bij de nieuwe cd van Entheogenic Sound Explorers, kortweg en doorgaans ESE geheten. Dit Italiaanse duo brengt elektronische ambientachtige muziek, die op nostalgische en warme wijze teruggrijpt naar het verleden maar er altijd een moderne draai aan weet te geven. Ze dicteren met z’n tweeën het geluid van de moderne psychedelische ambient met IDM invloeden en zijn wat dat betreft eigenzinnige scheppers. Entheogeen betekent dan ook “afkomstig van de God in onszelf”. Ze hebben keer op keer het keurmerk van Bob meegekregen, hetgeen helemaal te begrijpen valt door de kwaliteit die ze brengen. Stefano Contini en Piero Marchesi brengen sinds 2007 eens in de twee jaar een nieuwe album, waarmee ze telkens toonaangevend zijn. Sinds hun tweede album is dat op het prestigieuze, Nederlandse ambientlabel Databloem.
De cd Quarto, weer keurig twee jaar na hun vorige release, is zoals de titel al doet vermoeden hun vierde wapenfeit. Met synthesizers, samples, drummachines, effecten, sequencing, veldopnames en soundscapes weten ze ook hier weer een album vol heimwee naar tijden van weleer te creëren. De kan ook vier verwijzen naar hun haast 4-dimensionale aanpak, want wat ze hier voorzetten hoor je, voel je, ervaar je en zie je in je verbeelding voor je. De duistere ambientsculpturen kennen een enorme diepgang, die je enerzijds doen wegdromen maar ook tot denken aanzetten. Tevens kan het dienen als een wonderschoon decors voor het dagelijkse leven, maar ook als op de voorgrond tredende soundtrack voor een betoverend parallel universum. Muziek ter genot en bezinning. Je hoort geluiden die je kunt thuisbrengen, als koorzang, fluiten en organische elementen, maar ook atmosferische niet eenvoudig te duiden klanken. Daarmee banen ze zich een eigengereide route tussen artiesten als Autechre, The Orb, The Future Sound Of London en Beaumont Hannant. Alweer een viertal. Het is een bijzondere mix van dub, ambient, glitch en psychedelische elektronica geworden. Dit levert unieke klanklandschappen op, die zowel warm als mysterieus zijn. Zo bijzonder en adembenemend als dit tref je het zelden. Een zinnenprikkelend album om te vieren.
Luister Online:
2 clips
door Jan Willem Broek