Directorsound – I Hunt Alone / Sins Of The Leopard Suite


Directorsound-cover[cd+cd-r, Second Language]


Het Second Language label is een prestigieus label dat de ene na andere toonaangevende release uitbrengt. Dat altijd in gelimiteerde oplages met dikwijls vele extra’s. Echt voor de fans, die zich ook nog eens kunnen abonneren en verzekeren van elke nieuwe uitgave. Er zit simpelweg geen zwakke release tussen en daarmee groeit dit eigen beheer initiatief uit tot een bijzonderheid in het platgetreden labelland. Het zijn ook regelmatig meer onbekende artiesten, die via de gangbare wegen hun materiaal niet zouden kunnen uitbrengen. Second Language koppelt eigenzinnigheid aan kwaliteit en artistiekheid. De twintigste release op het label is van Directorsound, het project van Nick “Nicholas” Palmer, waarvan eerder op het label al een track te horen is op de compilatie End Of A Season (2012). Hiervoor heeft hij de cd’s Redemptive Strikes (2003), Tales From The Tightrope Vol. 1 (2005) en Two Years Today (2010) en wat mini’s uitgegeven via diverse internationale labels als Geographic, Power Shovel Audio, Rusted Rail en Tona Serenad. Hij maakt doorgaans breekbare muziek en opereert meestal ergens in de abstract, folkachtige hoek waarbij hij dikwijls op subtiele wijze experimenteert. Hiernaast maakt hij tevens deel uit van Spectacrews en Mark Fry’s begeleidingsband The A. Lords.


De vierde cd I Hunt Alone is de eerste in de zogeheten “library series” op Second Language, dat wil zeggen dat je een A5 hardcover hoes krijgt die ook zo in je boekenkast zou passen. Nick doet tijdens zijn vakantie naar Transsylvanië in 2010 allemaal inspiratie op en neemt lokale geluiden op. Deze heeft hij nu geïncorporeerd in zijn muziek. Het nieuwe album is zijn poging op samenhangende wijze een verhalengedreven horror-folk symfonie te creëren. Naast de veldopnames zet hij hiervoor gitaar, piano, accordeon, harmonium, klarinet, trompet, recorders, bouzouki, balalaika, banjo, ukelele, autoharp, bas, percussie-instrumenten en een grote verzameling bellen vanuit de hele wereld. Hij wordt in een aantal tracks nog geholpen door cellist Chris Cole (Manyfingers), fluitist Jess Sweetmann (The A. Lords) en drummer Ian Holford (The Nectarine No. 9). De cd ontvouwt zich als een prachtig, droefgeestige soundtrack waarbij Nick fraai varieert met de inzet en dichtheid van zijn instrumenten. De ene keer krijg je een overdadig Oost-Europees getint stuk en op andere momenten brengt hij verstilde pianomuziek. Maar ook zwierige trango’s, Balkanmuziek, rebetika en folk passeren de revue. De sfeer is nachtelijk, maar loopt qua associaties uiteen tot een druk Italiaanse plein waar je als buitenstaander tussenstaat, een eenzame wandeling langs de Seine of een verblijf in een desolaat Roemeens gebied. Het is allemaal lekker melancholisch en desolaat, maar weet je wel het beoogde verhaal te vertellen zonder dat er ook maar een stem aan te pas komt. Dat is knap. Hij komt met zijn muziek ergens uit tussen
Directorsound_promo2Espers, A Hawk And A Hacksaw, Madagascar, Vieo Abiungo, United Bible Studies en Yann Tiersen. Een aangrijpend en buitengewoon prachtalbum.


Als bonus krijg je als abonnee, zoals dat gebruikelijk is op Second Language, nog de ruim 20 minuten durende schijf Sins Of The Leopard Suite erbij. Hierop presenteert hij één lange, goed en vooral spannend opgebouwde track. Deze sluit qua sfeer en gevoel helemaal aan op de andere schijf. Alleen hoor je hier wellicht nog invloeden van Matt Elliott en Wim Mertens terug naast de eerder genoemde artiesten. Ook hier varieert Palmer veelvuldig van stijl en volheid.


Een overrompelend totaalwerk, dat een plek verdient in welke kast dan ook.door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.