Daizok – Autumn Scenes (Install, 2008)

Het zal 2006 of 2007 zijn geweest dat ik voor het eerst in contact kom met de Roel Peters, een jonge Eindhovense muziekliefhebber (op dat moment volgens mij nog woonachtig in Amsterdam of Utrecht). Roel is liefhebber van ambient zoals Thomas Köner, Deaf Center, Tim Hecker en Fennesz, en net zoals ik actief op het Type Records forum en musicmeter.nl
Vanwege onze gezamelijke passie voor dezelfde muziek is er nogal snel contact en zodoende is er een kortstondige band onstaan van enkele jaren.
Daarin werden, los van tips welke platen en cd’s te kopen, ook eigen werken heen en weer gestuurd. Ik stuurde hem wel eens nieuwe muziek van mijn project Orphax en Roel werkte als Daizok aan Ambient stukken.

Op een gegeven moment heeft hij in eigen beheer als download een EP gemaakt genaamd Perceptie waar ik direct door was gecharmeerd en het werd alleen nog maar beter toen in 2008 het Amerikaanse label Install een deel van deze EP met extra tracks als album onder de naam Autumn Scenes heeft uitgegeven. Weliswaar als CD-R in editie van maar 50 stuks, maar toch…die moest ik uiteraard ook hebben.

In die periode luisterde ik de CD zeer regelmatig, ik denk dat het een tijd lang zelfs mijn best beluisterde album is geweest…en toen werd het stil rond Roel. Hij verdween van Musicmeter, hij verdween van het Type Records forum. Uiteindelijk hoorde ik dat hij terug naar Eindhoven was verhuisd, terug naar zijn roots, om verder te werken aan zijn carrière in zijn werkveld of iets in die lijn. Daarmee stopte eigenlijk ook direct zijn muzikale output.
En los van de haast verloren vriendschap (een jaar of anderhalf terug kwam ik hem nog eens toevallig tegen bij een concert), is ook dit laat laatste zeer jammer.

Autumn Scenes is een 21 tracks vullende CD met daarin verschillende samengebundelde delen; Reflections, Circles, Shoreline en Perception.
In deze vier delen, die overigens echt goed samen passen en ook in elkaar overvloeien, zijn de 21 tracks verdeeld. De meeste tracks klokken rond de 2 minuten, en daarmee komt direct een duidelijke inspiratie voor de muziek naar voren namelijk Celer, maar er zijn er ook 2 die meer dan 10 minuten tellen.

De muziek laveert tussen ambient en drones waarbij gretig gebruik wordt gemaakt van bewerkte field-recordings. Het geluid van wind lijkt hier een belangrijke rol bij te spelen, iets wat natuurlijk niet vreemd is binnen herfst scenes. Maar ook lijken we auto’s te horen en bewerkte vogel en andere natuurgeluiden. Dit wordt aangevuld met geluiden uit electronica.
Het geheel levert fijne knisperende Ambient waarin het eenvoudig weg te dromen is en je even elders te begeven dan je daadwerkelijk bent. Het geluid is dan ook niet altijd herfstig, soms is het ook juist meer als of je in de vroege lente bent, of de zomer.
De donkerte wordt goed afgewisseld met lichtere stukken waardoor een fijne afwisselende atmosfeer wordt gecreëerd .

De muziek is zeer subtiel opgebouwd en geeft daarom ook iets om steeds naar terug te keren. Soms vallen de bewerkte field-recordings meer op, de keer daarna zijn het juist de synthesizer soundscapes, en weer een andere keer zijn het de drones die het hem doen. En daarom blijft het een album om altijd naar terug te grijpen,. Nu ruim 10 jaar later dan de eerste keer dat ik deze muziek hoorde (en 9 jaar na uitkomen van de CD) blijft het dus fijn en fris klinken, en voor mij een ware vergeet-me-nietje.
Zeker een aanrader voor de liefhebbers van Tim Hecker, Celer, Jefte-Cantu Ledesma (in zijn vroege solo periode), Machinefabriek en meer ambient die bekend is van labels zoals 12K, Infraction Records, Low-Point enzovoort.

De CD-R is al jaren niet meer te verkrijgen, maar Roel heeft de muziek op Soundcloud gezet zodat het toch nog kan worden beluisterd. Dit is misschien een goed moment om Roel eens op te zoeken en nieuw contact te zoeken. Wie weet kan ik hem verleiden tot een heruitgave of nog betere…nieuwe muziek.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.