Coen Oscar Polack & Herman Wilken – Fathomless

Nm064-coen-oscar-polack-herman-wilken-fathomless[digitaal/lp, Narrominded]

Van het open minded Narrominded label kan je werkelijk van alles verwachten, van snoeiharde rock en noise tot ambient, experimentele elektronica en elektro-akoestische muziek. Ze hebben innovatie daarbij altijd hoog in het vaandel staan. Een nieuwe release zorgt op voorhand al voor enige opwinding. Dat geldt zeker voor het duo Coen Oscar Polack en Herman Wilken. Zij debuteren samen namelijk in 2009 met hun geweldige album The Language Of Mountains Is Rain. Hierop brengen ze twee stukken van ruim 20 minuten, waarbij ze ambient en noise als stoeiende natuurmachten tegenover elkaar zetten en vermengen. Het heeft een uiterst spannend hoorspel tot gevolg.
Coen Oscar Polack is één van de personen achter het fijne Narrominded label. Hij is net als de anderen ook muzikant, zowel solo als in Psychon Troopers, Psychon en Living Ornaments. Onder zijn eigen naam brengt hij veelal eigenzinnige electro-akoestische muziek ten gehore.
Herman Wilken is de helft van de groep Hydrus, waarmee hij bijzonder biologerende IDM produceert.
De twee komen nu weer samen op hun nieuwste lp dan wel digitale download Fathomless, ofwel “bodemloos”. Hierop presenteren ze weer 2 langgerekte klanklandschappen van 18,5 en 20,5 minuten lang, waarbij ze op verschillende wijze de diepte induiken. In de eerste compositie “Barents Sea” zoeken ze de diepte van de onmetelijke Barentszzee op, waarbij je omgeven wordt door een waterige, ijzige duisternis vol gedigitaliseerde walvissen. Je waant je echt kilometers onder de zeespiegel, waar zich op desolate wijze uiteenlopende zaken aan je voltrekken, die je niet eerder ervaren hebt. Dat hebben ze gevangen in abstracte elektronica, die op rauwe maar ambientachtige wijze gebracht wordt. Wat dat betreft roepen ze wel herinneringen op aan de muziek van David Kristian. Het is bij de keel grijpend en bloedstollend mooi. In de tweede track “Sundarbans”, verwijzend naar de immense mangrovebossen in India en Bangladesh met hun rijke fauna, trekken ze diep de bossen in. Hun imponerende elektronica wordt hierbij dan ook opgesierd door geluiden die je als de daar voorkomende dieren zou kunnen interpreteren. Een geweldige jungle aan elektronische klanken, die je meenemen op een avontuurlijke muzikale safari. Ook dit tweede gezamenlijke werk is weer van hoog niveau en vol unieke pracht en kracht. Om eindeloos van te genieten!

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.