Coen Oscar Polack – Geluiden Uit De Blauwe Kamer / – The Skipping Monk / & Herman Wilken – The Language Of Mountains Is Rain

Nm036-coen_oscar_polack-geluiden_uit_de_blauwe_kamer [3x gratis mp3-download / 3xcd-r, Narrominded]

Coen Oscar Polack is één van de personen achter het fijne Narrominded label. Hij is net als de anderen ook muzikant, te weten in Psychon Troopers, Psychon en Living Ornaments. Onder zijn eigen naam debuteert hij vorig jaar met het sterke Psychic Investigations waarop hij eigenzinnige electro-akoestische muziek ten gehore brengt. Nu is hij terug met maar liefst 3 releases.
Als eerste Geluiden Uit De Blauwe Kamer, waarvan de opnames gemaakt zijn in het gelijknamige
natuurgebied. Dit heeft hij gedaan in opdracht van het Utrechts Landschap bij de opening van een nieuw informatiecentrum. Hij heeft er één lange soundcape van gemaakt, waarin veldopnames van het natuurgebied in een nieuwe, elektronische habitat worden geplaatst. En daar passen die geluiden wonderwel. De vogels en insecten nestelen zich met gemak op de in het elektronische landschap opgetekende natuurschoon, net als al die andere geluiden van Moeder Aarde. Polack laat loops van die natuurgeluiden door de muziek lopen, waardoor er een repetitief patroon in de muziek ontstaat. De electro-akoestische muziek zou eigenlijk heel ambivalent moeten zijn, maar kabbelt op natuurlijke wijze als water zelf op de achtergrond. Een fraaie soundtrack voor en uit de natuur met het avontuurlijke van een elektronische compositie.
Nm037-coen_oscar_polack-the_skipping_monk Op The Skipping Monk gebruikt Coen Oscar Polack heel ander materiaal. Hij is in oktober en november 2008 zes weken naar India geweest. Daar heeft hij, naast hoogstwaarschijnlijk genoten te hebben van de pracht die het land biedt, regelmatig de opnameknop ingedrukt en gevarieerde geluiden opgenomen. Van stadsgeluiden en radiozenders tot zingende sherpa’s en monniken, straatmuzikanten en geluiden uit Himalaya en overige natuurgebieden. In tegenstelling tot de cd hierboven gebruikt hij het materiaal meer rauw en maakt er hoogstens een eigenzinnige collage van. Polack neemt je op betoverende wijze mee op zijn reis door zijn geluidsdagboek op deze wijze te laten horen. Met je ogen dicht wandel je door het natuurschoon, de vieze veel te drukke maar toch imponerende steden, schijt je op straat, zie je ratten in je favoriete restaurant en ervaar je de mystiek van het land. Hij komt hiermee wel in de buurt, zij het dat zijn benadering anders is, van Freeform, Loren Nerell en Francisco López. Een heel bijzondere muziektrip!
Nm031-coen_oscar_polack_herman_wilken-the_language_of_mountains_is_rain Tot slot is er nog The Language Of Mountains Is Rain die hij samen met Herman Wilken, de helft van de groep Hydrus, heeft gemaakt. De cd of neem me niet kwalijk de download, bestaat uit twee klanklandschappen van ruim 20 minuten. De beide heren bouwen met veldopnames en zelfgeprogrammeerde software aan intrigerende improvisaties. Je hoort bijvoorbeeld keiharde regen neerstorten, hoewel ik er niet zeker van ben dat het geen elektronische noise is, die dan weer gevolgd wordt door opklaringen met meer sereen materiaal. Maar ook dreigende atmosferen en klokkengelui komen voor in dit spannende hoorspel. Ambient en noise vormen de twee natuurmachten die hier de strijd aangaan. Het resultaat daarvan is meeslepend en tot de verbeelding sprekend.
Polack heeft het gepresteerd 3 albums met omgevings- dan wel natuurgeluiden te maken, die niet alleen anders klinken maar ook anders tot stand zijn gekomen. Alleen dat is al indrukwekkend te noemen, De albums zijn voorzien van prachtige artwork, maar als je dat niet wilt kun je ook gewoon de releases downloaden bij dit sympathieke label.

Download/luister:
Geluiden Uit De Blauwe Kamer
The Skipping Monk
The Language Of Mountains Is Rain

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.