Celer & Machinefabriek – Maastunnel / Mt. Mitake

Machinefabriek-celer[7”/download, Machinefabriek]

Rutger Zuydervelt, ofwel de genius achter het productieve en immer kwalitatieve en evoluerende Machinefabriek project grapt er al over dat volgens de discogs website het ambientproject Celer 64 en Machinefabriek maar liefst 99 releases heeft uitgebracht. Tel ze bij elkaar op en je hebt een ontzaglijke discografie voorhanden. En nog mooi ook! Nu ze de handen ineenslaan is die gedachte niet zo gek natuurlijk. Dat ze samenwerken is dan weer te gek. Ik heb bij elkaar niet meer dan één derde in kast staan, maar beide artiesten zijn aan elkaar gewaagd zowel qua muziek als artwork. De samenwerking is het gevolg van een optreden en ontmoeting in Tokio in 2010.
Celer is na het trieste, vroegtijdige overlijden van Danielle Baquet-Long in 2009 het soloproject geworden van Will Long. De muziek van Celer kenmerkt zich door diepgravende, langzaam veranderende atmosferische ambientsoundscapes die veelal emotioneel geladen zijn. Machinefabriek brengt doorgaans abstracte elektronica die ergens tussen glitch, (gitaar)ambient, softnoise en drones uitkomen. Hij werkt met vele artiesten samen en weet een hoge productie te koppelen aan kwaliteit en variatie. Een zeldzaam gegeven.
Samen brengen ze nu de 7” Maastunnel / Mt. Mitake, wat op papier een groot contrast lijkt, namelijk de drukke betonnen verkeerstunnel tegenover de serene omgeving van de Japanse berg. Toch haken de twee nummers met diezelfde titels vooral aan bij dat laatste. Ze brengen twee rustieke, elektro-akoestische klanklandschappen die het mooiste van beide naar boven haalt. Serene ambient gaat hand in hand met subtiele drones en fijnbesnaarde samples van omgevingsgeluiden en stemmen. Het is zinnenprikkelend en tot de verbeelding sprekend. De schoonheid van beide tracks, die samen net onder de 10 minuten finishen, is gewoonweg verbluffend. Kopers van de single krijgen er overigens ook nog twee fraaie video's bij van Marco Douma. Een kleinood om innig te koesteren en een samenwerking die wat mij betreft snel een full-length vervolg mag krijgen. 

Luister Online bij Bandcamp:
Maastunnel / Mt. Mitake
Kijk Online bij YouTube:
Maastunnel / Mt. Mitake promo preview

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.