cd-recensie ‘One Shot Deal’ van Frank Zappa

Zpcd_osd_2Plato en de hond Phaedo treffen elkaar bij de luisterbalie van een grote landelijke muziekketen.

Phaedo: Heej Plato, hoe is ‘ie? Je moet de groeten van Achilles en de Schildpad hebben. Ze zijn op weg naar Beijing. Wat luister je Plato?

Plato: Ik luister naar de nieuwste kluisopname van de Zappa familie.

Phaedo: Kluisopname? Dat klinkt heel spannend. Hebben die mensen iets te verbergen dat het in een kluis zit?

Plato: Inderdaad, ze hebben een grote kluis met duizenden geluidsbanden. Het heeft meer dan tien jaar wetenschappelijk onderzoek gevergd om erachter te komen wat er in die kluis zat. Maar het zijn opnames dus.

Phaedo: Is het muziek of ook niet? Dat weet je bij die man toch nooit zeker?

Plato: Dat is altijd weer afwachten. Dat maakt het zo spannend! En van tevoren weet je nooit wat erop komt te staan, ook al staan er pagina’s tekst bij de cd’s. Heldere uitleg krijg je niet.

Phaedo: Da’s ook niet klantvriendelijk! Zeg, hoe klinkt zijn muziek eigenlijk? Ik ben niet zo bekend met Zappa.

Plato: Het klinkt als niets anders. Je hoort mensen zingen en grapjes maken tegelijk. Op deze cd hoor je veel blues, en als Zappa gitaar speelt is het net of je bewerkt wordt met Plato_bust_3 scheermesjes, zo scherp klinkt het.

Phaedo: Sinds wanneer gebruik jij scheermesjes? En gitaarsolo’s? Dat is zo jaren tachtig…dat doet toch geen mens meer?

Plato: Nee, maar het verschil met Zappa is dat hij wel ideeën had, terwijl al die jonge gitaristen geen ideeën hebben. En ook geen mooie klank.

Phaedo: Zeg, maar hij heeft toch een zoon die ook zijn muziek speelt? Dit zag ik dit weekend op North Sea Jazz. Goede oesters daar! De muziek viel wat tegen.

Plato: Ja, die kreeg in de gaten dat een eigen carrière toch wat lastig was met zo’n voorganger. Maar doe mij maar Zappa senior, dat is toch de bron.

Phaedo: Je klinkt als iemand uit de film High Fidelity. Zeg, komen er nog veel van die kluisopnames uit? Of moet je jaren Zappa9aug042_4 wachten op de volgende?

Plato: De laatste paar jaar komen er wel veel van die opnames uit. Ik denk dat ze bang zijn dat er een aardbeving komt waarbij al die banden worden verzwolgen en er zo toch nog wat aan kunnen verdienen door wat van die cd’s te persen.

Phaedo: Dat klinkt een beetje cynisch. Is het geen goede muziek dan?

Plato: Jazeker wel. Bij Zappa staat kwaliteit gelijk aan kwantiteit en andersom. Noem mij één andere artiest voor wie dat ook geldt!

Phaedo: John Zorn?

Plato: Eh…die ken ik niet zo. Zeg, ik moet er weer eens vandoor. Er is een Zappa Academy congres bij Ben Watson thuis dit weekend, met barbecue en ik moet het vliegtuig halen. Zie ik je snel weer?

Phaedo: Ik hoop het. Dank voor deze verlichtende kennis over het fenomeen Zappa.

Plato: Ooit zullen we de heilige graal vinden, zodat we met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe de Bebop Tango gedanst kan worden. Tot die tijd zijn we schimmen die slechts vanuit de duisternis onze schaduw op de muren weerspiegeld zien.

Phaedo: Arf!

(EvR)

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.