Beste Jack, hallo Wild Nothing,

Nocturne-wnIk richt deze brief maar even aan jou Jack, aangezien jij de kopman en oprichter bent van de band. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik jullie debuut niet ken. Wel heb ik de laatste dagen via diverse online media genoten van jullie nieuwe album Nocturne. Het album gaat erin als een preek. Als vanzelf vouwt de muziek zich als een aangename deken om mij heen. Lekker dromerige wave, indie en synthpop met zeer aangename zang en gehuld in melancholische 4ad-sferen. En dat alles uitgebracht op het fijne Bella Union.

Terwijl ik met mijn vinger de knop wil indrukken om jullie cd te bestellen, schrik ik op en schiet het door mijn hoofd dat ik deze muziek al heb. Nee, niet dit album maar de muziek. Het is al die tijd zo aangenaam omdat ik het ken en sowieso in het straatje zit van hetgeen waar ik van houd. Jack, ik voel me hierdoor ineens heel oud, weet je dat? Ik kijk regelmatig in de spiegel en zie dan ook een langzaam ouder wordende man, met een jong hart. Dat dan weer wel! Maar het grijs woekert als een onhoudbaar virus over mijn hoofd. Laatst heb ik zelfs grijze haren ontdekt op…nee laat ook maar, ik heb nogal de neiging teveel details te willen onthullen. Sjonge, je zou mijn recensies er eens op na moeten slaan.

Hoe dan ook, volgens mij ben jij van 1988, zeventien jaar jonger dan ik ben. De cd-speler is dan zelfs al uitgevonden. Je hebt de bands die je hier in je muziek terug laat horen misschien niet eens allemaal gehoord; ik geloof namelijk best dat je een eigenzinnig jong bent en je 3 Amerikaanse andere kompanen ook. Toch vermoed ik dat je doordat je bij het label van Simon, ik bedoel meneer Raymonde de labelbaas -zoals jullie hem noemen denk ik-, aangesloten bent, je toch niet helemaal onbeslagen ten ijs komt. Jullie weten dat hij zelf in de Cocteau Twins heeft gespeeld, ooit op het 4ad-label? Die band, maar ook Pale Saints, Lush en dergelijke. Op jullie debuut cover je ook een oud nummer van Kate Bush, dus je kent je klassiekers. Een andere band die je heel erg terughoort is New Order. Ook die hebben voor jouw tijd al een hoop fraais gefabriceerd. En The Smiths, nou ja, enzovoort zou ik willen zeggen.

Ik hoor gewoonweg geen eigen inbreng, dit is nou echt copy & paste al wil ik je best het voordeel van de twijfel geven; je zou de eerste niet zijn (M83 in hun beginjaren bijvoorbeeld). Je kunt prima zingen en de composities zitten goed in elkaar en worden uitstekend uitgevoerd. Het mist alleen iets van een eigen smaak. Met een pan heet water heb je nog geen soep, het is enkel warm. Ik hoor graag ingrediënten van vervlogen tijden terug, maar dan vanuit jouw muzikale visie bezien. Nu ik het vaker hoor, smaakt het ook steeds minder. Het mist een ziel.

Weet je Jack, ik denk dat jullie enorm gaan scoren met dit album en dat is jullie ook van harte gegund. Ik ben echt geen oude zuurpruim, nou ja dat oude is nu wel evident geworden. Dat neem ik je misschien als enige kwalijk. Ik trek eens wat oude, ja oude cd’s uit de kast en ga genieten van de originelen waarnaar je verwijst. Misschien haak ik later weer aan hoor, want ik schrijf jullie nog niet af.

Met vriendelijke groet,

JW

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.