Banabila / Scanner – Banabila / Scanner

Banabila-scanner [10”, Steamin’ Soundworks/Clearspot]

De gedroomde combinatie van Banabila en Scanner is eindelijk een feit geworden. Ze zijn ook bewonderaars van elkaars werk en hebben besloten nu eens de verbinding aan te gaan, die wellicht wel gaat leiden tot een serie? Mijn zege hebben ze alvast, maar dat is puur eigen belang.
Banabila, voluit Michel Banabila, is de meest bijzondere componist, muzikant en producer die Nederland rijk is. Het is ongelooflijk wat hij allemaal gedaan heeft. Zijn oeuvre omvat uiteenlopende pionerende projecten die allemaal genre- en grensoverschrijdend en een verrijking voor de Nederlandse cultuur te noemen zijn. Chi (experimentele ambient), East Meets West (wereldmuziek) en Flying Dutchman (triphop) zijn maar voorbeelden. Hij gooit solo ook hoge ogen met zijn “VoizNoiz – Urban Soundscapes”-serie, waarop hij weer een onaardse brug slaat tussen ambient, jazz, wereldmuziek, experimenten, filmmuziek en musique concrète. Het derde deel daarvan, waarop ook de fantastische trompettist Eric Vloeimans meedoet, levert hem zelfs een Edison Jazz Award op. Daarnaast werkt hij met topartiesten als Hannes Vennik, Bobby, Holger Czukay, Willem Cramer en Chris Grem. Als producer is hij terug te vinden bij grote talenten als Bahia El Idrissi, Omar Ka en Yasar Saka en hij schrijft verder voor dans-, film-, televisie-, video- en theaterproducties. Ja, als er één artiest het heeft verdiend om in de prestigieuze “Made To Measure”-serie van Crammed te komen is hij het, maar zover is het helaas nooit gekomen. Het is een wereldartiest in alle opzichten. Een fraai overzicht om mee te beginnen is de compilatie Precious Images – Datafiles 1999-2008.
Scanner is plat gezegd de Moby van de alternatieve muziek. Je kunt hem niet vastpinnen op een bepaald genre, maar hij weet keer op keer wel te verrassen. In zijn beginjaren verwerkt hij zijn zelf met politiescanners en mobiele telefoons afgeluisterde en opgenomen scans tot experimentele werken. Daarna gaat hij ook samenwerken met artiesten als David Shea, Main, Kim Cascone, Michael Nyman en nog veel meer. Op een gegeven moment duikt hij ook doodleuk op naast Colin Newman (Wire) en Malka Spigel (Minimal Compact) in de rockband Githead. Toch als ik terugblik vind ik de haast romantische cd The Radiance Of A Thousand Suns Burst Forth At Once vol zwoele en diepgaande ambient één van zijn mooiste werken ooit. Als ik mij niet vergis heeft hij die ook ter ere van een bruiloft van Nederlandse vrienden gemaakt.
Om een lang verhaal kort te maken hebben deze twee veelzijdige artiesten nu samen als Banabila / Scanner hun eerste gelijknamige 10” afgeleverd. Ze hebben van de twee genoemde cd’s een nummer van elkaar twee maal geremixt, of eigenlijk hebben ze meer gekeken wat ze aan elkaars nummers kunnen toevoegen. Van Banabila wordt het nummer “Ears Tell Us Where We Are In Space” tweemaal van extra muziek voorzien. Van Scanner wordt het nummer “The Radiance Of A Thousand Suns Burst Forth At Once” tweemaal onder handen genomen. Het levert echt de gedroomde kruisbestuiving van beide op, waarop ook gitarist Anton Goudsmit en de gevierde trompettist Eric Vloeimans acte de presènce geven. Deze vier tracks die samen ruim 27 minuten duren zijn geperst op een 10”, een zwaargewicht van 110 gram, in een gelimiteerde oplage van 300 stuks. Het mooiste van beide werelden komen hier samen. Sfeervolle jazzy stukken en inventieve ambient en elektronica in perfecte harmonie ergens op een nachtelijke plek in de ruimte. Superlatieven schieten dan gewoonweg te kort. Horen is geloven, hetgeen kan via onderstaande link. Hopelijk is dit het begin van een lange reeks, want hier kun je gewoonweg niet genoeg van krijgen. Grote klasse op het prestigieuze Nederlandse label Steamin’ Soundworks

Luister Online bij Myspace:
Banabila / Scanner (album)

door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.