Bal der verstrooiing 14/2020 (week 36)

De Tour de France heeft de wereld weer in zijn ban. Zelfs electronica goden Kraftwerk eren deze grootmis van de wielersport in hun “Tour de France”. Hier in het Bal der verstrooiing, echter geen wielerpraat maar nieuwe muziek…

met deze week : Anthony Rother&Sync24, DJ3000 en Scarper

 

ARTIST: Antony Rother & Sync 24
TITLE: Stellarator Hyperway
LABEL: Cultivated Electronics
CATALOGUE NO: CE036

Antony Rother & Sync 24 dat zijn niet de minste namen in de electro wereld. Het is dan ook wel heel gaaf dat deze twee heren de krachten bundelen. Nou ja (nog) niet helemaal want het gaat hier om een split ep. Wie weet volgt er op deze eerste toenaderingspoging wel meer…

Het verhaal van deze gedroomde electro team-up begint in 2019 in de Rex club in Parijs waar beiden moesten draaien. Na een gepassioneerd gesprek over de gedeelde liefde voor Electro wordt het plan opgevat eens “iets” samen te doen op muziek gebied. Zie hier het eerste resultaat van deze plannen voor ons liggen…

De A kant van deze split is voor Antony Rother die uitpakt met “Stellarator” een pure dansvloer electro plaat: strakke snelle beats met daarover heen gefreakte geluidseffecten oftewel electro bleeps. De tweede track is “Stellarator (plasma mix)” dit is om het heel kort te zeggen een beatloze versie van het origineel oftewel een bleep-apella. Heel leuk voor de DJ’s onder ons.

Op de B-kant mag Phillip Bolland (Sync 24) de fakkel (eerder de stroboscoop) overnemen voor “Hyperway” andermaal een oefening in pure kale dansvloer electro. Hoekige beat gefreakte effecten en gaan niks meer en niks minder. Ook hij voegt aan deze release wat spielerei voor DJ’s toe in de vorm van Hyperloop 1 & 2, geen pure bleep-capella maar wel leuk spul om creatief mee te zijn.

 

ARTIST: DJ 3000
TITLE: Don’t Stop ep
LABEL: Motech Records
CATALOGUE NO: MT137

Kaal en dansvloer gericht lijkt in deze editie van het bal wel een code woord. Ook Franki Juncai a.k.a. DJ 3000 opent zijn ep met een dansvloer banger van formaat. “Dont Stop” knalt uit de speakers met een kalle kick een geknipte tot the point stem sample: Dont Stop, en korte jazzy piano/orgel stabs doen de rest.

“Reckless” heeft een wat warmere Detroit synth chord sound waar Juncai om bekend staat, en knalt er ook lekker op los. Lekker filteren en spelen met e percussie, meer moet dat niet zijn.

De laatste van deze drie tracks tellende ep is “Undertow” de meest atypische DJ3000 track van deze ep. Een wat hoekige beat (door de snare die wel lijkt te stokken maar toch groove heeft) er is ook opvallend veel ruimte voor creativiteit met percussie en vreemde breaks in deze track die ik met stip mijn favoriet van de drie mag noemen

DJ 3000 stelt niet teleur maar levert een degelijke techno ep af waar dj’s en dansers rond de wereld zeer tevreden mee zullen zijn.

 

ARTIST: Scarper
TITLE: Warmer Squares
LABEL: Plexus Records
CATALOGUE NO: PLX008

Vorige editie van het bal schreef ik over de jongste release van de Britse producer Steve Young oftewel Scarper. Bij gebrek aan andere promo’s waar ik over wil schrijven bespreek ik deze week zijn debuut album Warmer Squares uit 2017. Een album dat destijds met veel lof door de media onthaald is. Het is dan ook een heel leuk en divers album dat heerlijk weg luistert, maar dat ook bij meer gedetailleerde luister beurten niet teleurstelt.

Openings track “One for Alfie” is een uplifting poppy track met voldoende bite in de vorm van een lekkere overgang naar een stukje breakbeat met electro invloeden.“Twisty” is een breakbeat track met een duidelijke two step feel doet denken aan e-funk maar dan meer chilled-out. Ook deze track heeft weer een wat meer ongepolijst beat stuk in het midden.  De derde track op het album “Green Song” heeft een meer ambient feel subtiele strings en mooie hoge harmonieën. Als de down tempo beat er in komt krijgt de track een soort van cool.

Het Ambient-like intro van “Bleepathlon”  zet je op het verkeerde been, het blijkt de meest techno track van het album tot nu toe.  De subtiele klanken van “Lacuna” toveren een tevreden glimlach rond mijn mond. Dit is subtiele electro/breakbeat zoals ik het graag hoor. Emotioneel baslijntje subtiele strings en een laid back overall productie. Echte onvervalste electro krijgen we geserveerd met “Hot Potatoes” compleet met ritmische bleeps en een vuil baslijntje en een bijna kraftwerkiaans melodietje.

Nu vormt zich een een echte lach op mijn gezicht. “Jitterbug Acid” introduceert de 303, of een kloon daarvan op een manier dat ik het nog niet vaak gehoord heb, erg origineel. En het nummer is heerlijk naïef uplifting. Ook weer mooie diep klanken in “The Drift” lekker herkenbaar bas geluid, dat nooit afgezaagd kan zijn en lekkere lage strings die ik tot nu toe een beetje gemist heb op dit album. Ik vind de stem ook origineel verwerkt, op het randje van kitch, maar er net niet over.

Had ik iets gezegd over diepe strings die ik miste ? “Fellow Munk” maakt dat gemis helemaal goed ! Funky baslijntje, fijne heerlijk herkenbare lome beats en gewoon slick as hell deze track had van mij langer gemogen dan 4 minuten. Dan zijn er ineens nog maar twee tracks over op dit album. Eerst “ Endless Fracktals” een uplifting ambient track waarin mijn opmerking over het missen van diepe strings nog eens ontkracht wordt. En dan het slot akkoord van deze fijne muzikale trip “Afterglow” een wat meer melancholische ambient track. Eind goed al goed…

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.