Bal der verstrooiing 13/2020 (week 34)

Na een langere rust periode, onder andere door de hoge temperaturen die mij de das om deden opnieuw een Bal der verstrooiing…

met deze week : Scarper, Robert Hood & Floorplan en Rival Consoles

 

ARTIST: Scarper 
TITLE: E-funk ep
LABEL: Plexus records
CATALOGUE NO: PLX009

Een twee track ep van de Britse producer Scarper oftewel Steve Young. Young heeft zich in de laatste 10 jaar een creatieve producer laten blijken en heeft met zijn eigen stijl wars van trends en mode grillen een indrukwekkende fansbase weten op te bouwen waaronder: Carl Craig, Marco Bailey, Laurent Garnier en Phil Hartnoll (Orbital).

Deze ep is de eerste in een reeks twee trackers. Deze eerste ep bevat twee heerlijke dansvloer krakers.  Het zijn geen platte bangers, het zijn leuke interessante tracks die niet misstaan op dansvloer. Titel track “E-funk” is een plaat waarbij de vlag de lading redelijk dekt. Een lekkere funky track met de typische two step feel in de beat, niet echt klassieke funk maar funky is het zeker. Een melodieuze baslijn en wat heerlijke spaced out acid , Young voegt uit eindelijk nog een toefje strings toe en het is klaar. Beetje brokenbeat, beetje rave, beetje two step, E-funk krijgt de beentjes, in ieder geval de mijne, zeker aan het bewegen.  De tweede track “Rhodopsin” is meer een straigth foward techno plaat. Iets minder opvallen en uitgesproken als zijn voorganger, maar wel goed. Een melodieuze ietwat moody baslijn drijft de track, lekkere percussie met oog voor detail. Een heerlijke saus van goed gekozen en juist gedoseerde extra geluiden. Halverwege de track nog een hogere melodie maken dit een subtiele track.  Op de dansvloer heel goed als opbouwplaat die je een warm gevoel geeft.

Deze ep is voor mij een kennismaking met Scarper. Ik moet zeggen dat ik het een prettige kennismaking vond !

 

 

ARTIST: Robert Hood & Floorplan
TITLE: The Struggle/Save the Childeren
LABEL: M-plant
CATALOGUE NO: M.PM035

Na een release van Dochter Lyric is Robbert Hood zelf terug daar met een release op zijn M-plant label. Deze keer niet als, maar met zijn project Floor Plan waaraan ook Lyric dus mee gewerkt heeft.

De eerste track op deze ep is een solo track van Robbert.  Krachtige acid techno waarin hij de toespraak van Tamika Mallory na de dood van George Floyd verwerkt alvorens de track loos te laten gaan. Daarna is het aan vader en dochter Hood in hun Floorplan project. “Save the Childeren” is een lekkere house knaller, funky as hell en doorspekt met opzwepende vocale samples. De Detroit mix neemt de track mee naar de diepere wateren van de Detroit-techno. Heerlijke diepe tech-house en opnieuw heerlijk opzwepende samples uit toespraken van onder andere Dick Gregory, een bekende Afro-Amerikaanse commedia, schrijver en burgerrechten activist.

Zoals het in de pers tekst bij deze release al gezegd werd, dit is protest muziek Hood style…

 

 

 

ARTIST: Rival Consoles
TITLE: Articulation
LABEL: Erased Tapes
CATALOGUE NO: ERATP133

Erased tapes is voor mij een label dat voor kwaliteit staat, kwaliteit melancholie en verstilling. De release die ik top op heden ken van het label zijn post-klassiek of grenzend aan post-klassiek. Nu pik ik dus via Bleep (goeie site om nieuwe muziek te spotten) dus deze release op van Rival Consoles.  Rival Consoles is het project van de Britse producer Ryan Lee West.  Rival Consoles brengt techno, grootse techno.  Erased tapes stijgt met deze release in mijn waardering. Er dringt zich een behoefte op om hun catalogus nog eens grondig onder de loep te nemen.

Bij de openings- track “Vibrations on a String” welden er spontaan tranen op in mijn ogen. Dit is muziek die mij raakt. Muziek die mij rechtstreeks naar de hemel brengt…  Subtiel overstuurde strings gewoon hart verscheurend mooi.  “Forwardism” opent ruimtelijk en leeg, maar deze leegte wordt snel opgevuld met synths, zonder de boel dicht te smeren. Bleep heeft het over een techno epos. Inderdaad dit is episch, ik noem dat grote of massieve techno.  De sound is vol en heftig, maar er blijft ruimte voor lucht in de productie. “Melodica” is een ambient nummer dat sereen voor kabbelt even een rust punt op deze overweldigende plaat. Overweldigen doen de machtige opnieuw subtiel overstuurde melancholische klanken van “Articulation” dan weer wel.  Dit nummer raakt mij opnieuw diep, Ik geloof dat we hier wel jaarlijst materiaal in handen hebben. Ook “Still Here” heeft weer een subtiel overstuurde lead, een diep, ritmisch ambient nummer vol melancholie. Opnieuw een grootse sound zonder dat het hermetisch wordt. En dan zijn we al weer bij de laatste track van dit album aangekomen. Toevallig ook de langste track. Ook bij deze laatste track kan ik de superlatieven die ik al eerder in mijn verhaal heb genoemd terug boven halen. En in deze track gaat West nog een stapje verder door er een trancey opbouw aan te geven die je mee neemt op weg naar een climax vol epische pracht !

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.