Bal der verstrooiing 11/2019 (week 38)

Na weer een twee wekelijkse gemist te hebben, o.a. Omdat ik geen materiaal had om over te schrijven deze week weer een nieuwe editie van het Bal der… Met nieuwe materiaal.

ARTIST: Transparent Sound
TITLE: Gently Evil
LABEL: Transparent Sound
CATALOGUE NO: TS003LP

Transparent Sound is een electro act uit de UK origineel opgericht in 1994 door Orson Bramley en Martin Brow. Hiermee is het het langstlopende electro project uit de UK. Brow is een paar jaar geleden gestopt met het project om zich op andere zaken te richten, Bramley zit dus nu alleen aan het roer. Bramley is duidelijk geinspireerd door de eerste wave van de Acid House in 1987/88 in Groot Brittannië, maar zijn eerste liefde blijft de oude electro en hip hop en de breakdance scene die hier bij hoorde. De hypnotyserende groove van house en techno en de oude voorliefde voor hip hop en electro vormen de basis voor zijn verschillende projecten vol verschillend smaken electronische funk.

Op Gently Evil trackteert Bramley ons op een flinke dosis atmoferische robot funk. En ja ook dit album vind ik weer erg lekker. Opener “Pretend like you care” zet de toon van het album met een atmosferische soundscape met een subtiele “evil-electro” feel. “No call from New York” knalt er dan lekker in met een stevige uptempo breakbeat met lekkere percussie en subtiele sonar achtige bleeps. Na een break bouwt de track op tot epische proporties, zonder over de top te gaan. En ook hier weer dat subtiele “evil” gevoel de de agressieve acid ‘like’ lijntjes op de achtergrond. De atonale strings van “Love pony” zetten de sfeer voort in het “gently evil” gevoel in deze korte soundscape. “Beneath the Beauty” is een typische snelle electro-track avant la lettre, hoekige beats funky baslijntje, ijle strings en een fel acid lijntje dat ook deze track van de nodige subtiele slechtheid voorziet. “One Kiss” opent met een hartslag ritme dat als snel een electro feel krijgt door een strakke off beat snare, de subtiele baslijn maakt de track verder af, subtiele electro met een ziel. De bouncende beat van “A thousand yard stare” lijkt de opener te zijn voor een veel steviger electro-track, maar ondanks de pompende beat en de hevig be-snare drumde breaks en lekker overstuurde strings blijft het nummer de ingehouden subtiel evil sfeer van het album vasthouden.In de track ”Random Acts of Casual Thievery” laat de beat eventjes op zich wachten, en als de kick er is dan blijft het wachten op de typische electro snare die vervangen lijkt door claps in deze track Een huppelende baslijn en een subtiel acid lijntje maken deze track verder af, zo zie je maar dat een track niet altijd alle karakteristieke trekken van een stijl nodig heeft om toch te blijven staan. Awfull Mutation” oepent met een donker acid like basslijntje en een hobbelende kick en ook hier blijft de typische of beat kick uit. Na de sferische 1e break komt de track dan echt op gang met alle typische sounds er op en er aan, en ook de subtiele evil sfeer blijft hier niet uit. Afsluiter “Lying Tongues” Opent met een kale snare-kick beat en dan een donker baslijntje, een lekkere stevige uitsmijter en met stip de meeste “evil” track van de plaat.

 

ARTIST: Bunkr
TITLE: The Initation Well
LABEL: Vlsi Records
CATALOGUE NO: VLSI05

Bunkr is een Brits ambient techno project, waarvan ik vooralsnog geen informatie over wie er achter zit kan vinden op het weredl wijde web. Wel heb ik gevonden dat het uit het kust stadje Brighton komt. Het maakt natuurlijhk ook weining uit wie er achter zit, het gaat om de muziek, en zo kan de persoon achter de muziek je niet afleiden van de essentie: de muziek.

Openings track east of Eden is een misterieuze ambient track die als een warme deken om je heen valt. Het is als of je vanuit een comfortabele warme kamer uit kijkt over een mistige baai in een landschap van desolate schoonheid. Een opener die verwachting schept. Docking procedure plaatst ons aan de rand van de baai, nog vol van de overweldigende schoonheid van de boot trip die we niet achter de rug hebben. Dat zou het gevoel van lichte euforie in deze track kunnen verklaren, stemmig warm en een beetje wollig. Solar wings neemt ons na onze boottocht mee de lucht in op de stralen van een waterig zonnetje dat voorzichting door de nevel komt piepen, de voorbode van een stralende winter dag aan de rotsige kust. Een mooie sweep bas en hemelse melodie voert ons mee tussen de zonnestralen die langzaam de nevel doen verdwijnen. Het euforische gevoel blijft in “Solitary Drift” maar wel met een melancholische ondertoon, mooie strings en een emo- baslijntje, en opnieuw een hemelse hoge melodie. For the birds gaat voort op de lichtelijk melancholische tour, heerlijk warme en geriefelijke klanken. Titel track “The Initation Well” klinkt opnieuw warm vol melancholie alsof er een warme douche van geluid over je heen komt.”Jacinthe Horizon” opent een beetje luchtiger en laat ook wat lucht in de track toe zonder in te leveren aan sfeer en melancholie. De wat luchtiger toon wordt in “Left for Dust” vastgehouden, de IDM-eske subtiel overstuurde beat geeft de track ook een eigen geluid, de volle warme sound komt halverwege de track wel weer terug, maar deze keer zonder hermetisch te zijn. Afsluiter “Rheasilvian Lakes” is opnieuw een track die het wat luchtiger houdt, maar wel geheel in de sfeer van het album. De sound en vooral de sfeer van het hele album doet me wat denken aan Ulrich Schnauss, een soort van difuus en overweldigend geluid: electronisch, maar met de feel van dreampop, shoegaze en postrock. Ik ga deze Bunkr zeker in de gaten houden, ben benieuwd naar meer/ander werk.

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.