Bal der verstrooiing 10/2020 (week 26)

In afwachting van het onweer boven Vlaanderen schrijft ik over wat donder en bliksem maar dan in de muziek van het bal der verstrooiing

ARTIST: Tudor Acid
TITLE: The Pier
LABEL: Tudor Beats
CATALOGUE NO: TB 2525

Tudor Acid vind ik altijd een lastig geval, aan de enekant heeft het zeker wat: prachtige melodieën en leuke 303 lijntjes. Maar aan de andere kant vind ik het allemaal te speels en te naief klinken. Misschien ben ik wel een zicht zelf te serieus nemende zuurpruim als ik dit zeg, maar het blijft een feit dat ik deze twee aspecten terug vind in Tudor Acid’s muziek.

De release waar het hier om gaat is zijn laatste: The Pier, opnieuw op Tudor Beats naar eigen zegggen is het album gefocust op lyrische melodieën en beats. Ik moet bij tudor Acid altijd denken aan een van mijn lievelings labels : Toy Tronic die staan ook een beetje voor de naïeve bijna speelgoed achtige klank. Maar bij Toy Tronic klopt het helemaal en vind ik het ontroerend prachtig en ja als we toch bezig zijn bij vlagen hemels. Bij Tudor Acid vind ik het hoogstens vermakelijk en soms ook best wel mooi, maar ik denk niet dat ik het snel zou draaien in een DJ set.

The Pier daarentegen die zet ik niet af, ergens blijft de muziek op deze release mij wel vasthouden en ben ik op zoek naar die ene geniale track die er toch ergens tussen moet zitten. Het is dan ook een goed te pruimen geheel geworden tussen inderdaad lyrische melodieën en fijne beats. Maar helaas vind ik ook op deze release geen uitschieters die mij in vervoering kunnen brengen zoals Toy Tronic dit meerdere malen heeft gedaan en regelmatig bij herbeluistering nog doet. Tudor Acid doet zijn best, maar heeft het (voor mij) (nog) niet bereikt maar deze poging is toch al heel goed te pruimen.

 

 

ARTIST: Eddy Fowlkes
TITLE: Knuckle head series vol2
LABEL: City Boy Music
CATALOGUE NO: CBMD 002

Knuckele head series vol 3 opnieuw twee no nonsense dansvloer knallers, niks moeilijk doen niks vernieuwend, gewoon rete groovy stampers met een grijns van oor tot oor. Dit is voor mij pas een zomer plaat ! Laat al die edm fuckers maar inpakken met hun commerciele meuk en zet mr Eddy fowlkes achter de decks dan heb je geen mega stage met vuurwerk en lichtshows nodig dan heb je een echt muzikaal feestje.

Op “X groove” heet meneer fowlkes ons Welkom in Detroit en hij doet dit op een rete groovy en aanstekkelijke wijze, ik daag zelfs de meeste verstokte niet danser uit om hierbij stil te blijven staan !
You know! Is een warme soul volle house stamper van formaat, gewoon lekker ongecompliceerd. Goed bezig die Fowlkes…

 

ARTIST: The Exaltics/Heinrich Mueller
TITLE: Dimensional Shifting
LABEL: Solar One Music
CATALOGUE NO: SOM051

Dat ik een voorliefde heb voor electro dat mag geweten zijn, dat ik daar dan ook enthousiast over kan schrijven is jullie wellicht ook bekend. Wel over dit album kun je dat opnieuw verwachten, want dit is zo lekker, het is funky het is mooi het heeft een hoek af…

The Exaltics is Robert Witschakowski en Heinrich Mueler is het ietwat dubieuze alter ego van Gerald Donald die vooral bekend is als de helft van Dopplereffekt. Dat is natuurlijk een soort van electro supergroep, daar mag je wat van verwachten.

Opener “Temporal Matrix” is groots machtige strings die je bij je strot grijpen en je niet meer los laten, een intro om u tegen te zeggen. “Hologram Universe” knalt er daarna direct is, een uptemp electro track met al de juiste aspecten aanwezig: creepy string, computer baslijn hoekkige beats you name it they deliver. “Signal Filtering From Interstellar Noise” is opnieuw redelijk uptempo maar trekt met zijn moody string toch een wat andere kaart dan zij voorganger: sfeervolle emotionele electro. “Encoder” is dan weer een meer rauwe track die het moet hebben van zijn ruimtelijke effecten. Hierna volgt de hoekige computer funk van “Time Aperture” die wordt opgeleukt met een dromerige hoge string, sfeervol en funky tegelijk. In “3.26 Parallax Seconds” blijft de hoekige computer funk de scepter zwaaien, deze keer blijft de track toch wat rauwer. Het blijft nog even wat rauw in “Search For Artificial Intelligence” een wat strakkere track met een unheimisch sfeertje. Op “Dimensional Shift” mag Paris the black Fu (The Detroit Grand Phubas en Techmarine Bottomfeeders) mee doen, het resultaat is een hoekige computer funk track met ritmische science fiction stem samples. “Microwave Photon” is dan weer een meer sferische track waarin de strings wat meer aanwezig en vooral lieflijker zijn. Afsluiter van dit stukje electro geschiedenis in wording “Closing Of The EPR Bridge” is opnieuw een electro soundscape met magistrale strings, een sfeervol einde van een fijne trip.

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.