Bal der verstrooiing 08/2019 (week 29)

Eindelijk weer een Bal der verstrooiing, na een ongewilde break hervat ik mijn twee wekelijkse item.  Ondanks de warmte die de wereld lijk te beheersen heb ik een dosis frisse muziek voor jullie waar jullie hopelijk  van kunnen genieten…

ARTIST: Div
TITLE: DE:10
LABEL: De:tuned
CATALOGUE NO: ASG/DE020, 021 en 022

De:tuned is een Belgisch Label dat zich richt op het reanimeren van de electronische muziek uit de “early days”. Het label is eigenlijk onstaan als een party organisatie, maar is nu ook een platen label gerund door Bert Hermans en Ruben Boons. Ik heb het label pas recent ontdekt door hun fantastische ep serie De:10, hiervoor hebben de heren al een heel aantal geweldige electronica helden weten te strikken.

De:10.1

Op de eerste ep uit de Serie is er een hoofdrol weggelegd voor Kirk Degiorgio onder zijn Alias As One. Degiorgio staat bekend om zijn organische (breakbeat) techno sound vol jazz en soul elementen. Opener “Elswhere” is een eigen productie van Degiorgio, een warme lome track electro-soul gestoeld op een snelle breakbeat. De tweede track “New Brand Design” is een nummer van de nederlanders Gert-Jan Bijl & Dirk-Jan Hanegraaff oftewel ”Sensurreal” in een As One remix. Opnieuw warme geluiden en een heerlijke rollende breakbeat, muziek waarin je de zon voelt schijnen. De laatste track is er eentje van Mark Pritchard en Tom Middleton onder hun Jedi Knights alias, opnieuw in een As One remix, heerlijk lang uitgesponnen breakbeat techno die heerlijk weg luistert, voor je het weet zijn 11 minuten van de track voorbij.

 

De:10.2

De tweede release in de serie trekt meer de ambient/dub kaart. Met opnieuw niet de minste namen uit de rijke geschiedenis van de IDM. De opener wordt geleverd door de Duitsers Max Lodebauer en Tom Thiel, beter bekend als Sun Electric. Hun bijdrage “Every Now And Then” is een slepend dubby ambient nummer dat heel fijn gebruik maakt van de spanning van de opbouw van een nummer tot een climax en dit tot op de laatste minuut vol houdt zonder daadwerkelijk tot een climax te komen. Voor de tweede track mag Bobby Bird a.k.a. Higher Inteligence Agency aantreden. Bird trakteert ons hier op een lekkere portie ritmische dub-ambient, precies de sound waar HIA een patent op heeft. Als afsluiter van deze tweede De:10 ep hebben de mannen van De:tuned Deepchord weten te strikken. Achter Deep Chord zit Rob Modell uit Port Huron Michigan een klein stadje op de grens van de USA en Canada, dicht bij Detroit. De sound van Deepchord heeft dan ook wel een link met Detroit techno, maar is meer verwant met de minimale sound van het Duitse Basic Chanel.Modell trakteert ons op een in diepe lagen reverb verpakte loop die heel langzaam evolueert, dit resulteert in een eindeloze track waarbij je het niet kunt laten met je hoofd mee te knikken op de maat.

 

De:10.3

De derde release in de serie richt zich op meer Detroit gerichte techno. De aftrap word hier gegeven door John Beltran met een onder zijn eigen naam geproduceerde track. Beltran levert een typische Detroit klassieker zoals alleen hij die kan maken. Hevige funky percussie, hoge ritmische strings en het werken naar een climax zonder ooit echt uit te barsten naar de “beloofde” 4to the Floor. Als tweede mag De Brit Mark Archer zijn ding doen, ik kende Archer niet van naam, maar zijn bekendste wapen feit Altern8 ken ik wel. Hier brengt hij geen Engelse rave maar hevig door Detroit beïnvloede techno. Ook Matthew Puffett is een Brit, onder zijn alias Future Beat Aliance komt Puffett met een melodiueze onvervalste Detroit sound. Hekkesluiter van dienst is Nederlander Erwin van Moll, die zijn eigen draai geeft aan de ook duidelijk door Detroit beinvloedde techno geeft.

De:tuned viert zijn 10 jarig bestaan in stijl, op moment van Schrijven van dit stuk is inmiddels De:10.6 al uit, dus verwacht binnenkort meer van dit moois.

 

ARTIST: Div
TITLE: EPM Selected vol 7
LABEL: EPM
CATALOGUE NO: EPM 077

EPM- music komt ook met een nieuwe verzamelaar met daarop een mooie inkijk in hun diverse releases. Te starten met een minimale track gestoeld op soulvolle vocal sampels van Oliver Way van zijn “From the shadows” album. Daarna mag Mark Broom een track van zijn King ep uit 2017 laten horen, opnieuw minimaal en funky dansvloer materiaal. Paul Mac pakt het daarna iets minder diep aan met een aangenaam lichte atmosferische track “Disc Electronique” heerlijk voor tijdens het werken, of in de auto, en op de dansvloer misstaat deze plaat ook al niet. Luis Martinez & Keytone zijn daarna van de partij met een track die niet eerder gereleased werd: Lost at Sea een housy techno nummer, of tech-house zo je wilt. Een ingehouden subtiel speelde track. De volgende track is afkomtig van de Yelly Vision ep van NEL aka Christian Vogel. Fijne uitwaaierende strings in een sfeervolle warme techno track. Al weer 6 jaar geleden kwam Beyond the Heliosphere van The Third Man uit, toen heeft dit album mijn jaarlijst van 2013 geleid, van dit album staat Pipes at Helios Canyon op deze verzamelaar, fijn ! Het nummer “Simple Soul” van ben Long is weer wat recenter, nl van zijn album “Standing Alone” uit 2017. Een monotone techno track alweer maar deze heeft een verassend wending wanneer rond ongeveer minuut 2,35 in een break een bas-lead word geintroduceert die het nummer lijkt om te gooien, maar vervolgens word de track rond deze lead terug opgebouwd zonder heel schokkend anders te zijn, ja minimal moet minimal blijven zal Long gedacht hebben. House of Black Lanterns brengt de track “Drown” ten gehore, van de gelijknamige ep uit 2016 sfeervolle dubby techno waar ik geen genoeg van kan krijgen. De zenuachtige up tempo track “Konstruktion” van zijn “Kombinations” album uit 2012 is dan weer minder mijn ding, ik word er zenuwachtig van. De afsluiter van deze verzamelaar die bijna 10 jaar aan EPM releases samenvat is Esteban Adame met de funky Detroit tech-house track “Handed Down” van zijn album Day Labour uit 2014. Een mooi beeld van een label dat kwaliteits volle electronische muziek wil brengen, op basis van hun Selected verzamelaars slagen ze hier aandig in.

 

ARTIST: Tonefabrik
TITLE: Orbital Motion
LABEL: Hot Elephant music
CATALOGUE NO: HEM 1902

Hot Elephant music het label van Alexander Robotnick is bezig met het exploreren van de Indiase techno scene. Klinkt grappig Indiase techno en je denkt direct Bollywood met beats, maar niets is minder waar, op de verzamelaar Indian TechXpress in 2018 uitgebracht op Hot Elephant hoor je een mooi en waarschijnlijk veel te beperkt overzicht van 11 tracks. Tonefabrik was verantwoordelijk voor 1 van deze 11.

Achter Tonefabrik zit Omkar Gadre uit Pune een stad in de provincie Maharashtra in West-Centraal India. Gadre is nog niet heel lang actief in de techno scene, maar hij heeft al wel wat impact kunnen maken met zijn intrigerende sound die hij vertaald naar progressive techno en meer experimentele tracks. Op deze ep vind je twee progressive techno tracks terug. Openen “Orbital Motion” opent minimaal en bouwt subtiel op tot een dansbare uplifting techno track die niet zal misstaan in de opbouw van een degelijke techno set. De tweede track “Spiral Object” begint ook weer minimaal en bouwt langzaam op tot een fijne progressive sound met mooi gebruik van een trompet sound. Het hoeft niet altijd duister en groezelig te zijn als het maar fijne muziek is. Deze tracks zouden het goed doen op een van de vele zomerse festivals want je voelt de zomer in de muziek.

 

 

ARTIST: DJ Fettburger & DJ Speckgurtel
TITLE: Red Scorpions
LABEL: Clone/Royal Oak
CATALOGUE NO: royal 046lp

DJ Fettburger &DJ Speckgurtel, onder deze welklinkende naam brengen DJ Fettburger (a.k.a. DJ Dog, PE) echte naam heb ik niet kunnen vinden en Phillip Lauer een plaat uit vol house en techno. En ze doen geen wereldschokkende dingen, nee ze brengen gewoon degelijke dansmuziek volgens verschillende beproefde recepten, zonder dat het belegen of overbodig aanvoelt, ze weten het fris te houden. Fettburger is een excentrieke DJ/producer uit Moss Noorwegen. Hij is een van de mannen achter het Noorse Label Sex Tags Mania. Hij is een zeer actieve producer die naast zijn Fettburger Alias momenteel bezig is met een meer Left-field experimenteel project Mogo Fett. Phillip Lauer is ook al sinds begin van 2000 bezig als dj & producer, en heeft ook al “ albums en een hele reeks ep’s op zijn naam staan onder verschillende aliassen.

Op dit album komt dus een hoop ervaring en producer skills samen, ze halen de beste elementen uit de wereldwijde techno en house techno scene en voegen deze op frisse wijze samen tot een sound die “nieuw” is maar toch vertrouwd aanvoelt. Openings track “Harpo” en de tweede track “Red Scorpions” zijn vakkundige housey tracks. “Sunshine in the Limousine” is meer een Detroit tech-house track met een subtiele acid baslijn. “Enjoy this Limousine” blijft een beetje in dezelfde sfeer hangen: housey Detroit techno. “6 Drops” komt in twee versies, de piano mix is een onvervalste house klassieker met een heerlijk, je raadt het al: piano loopje. Ook bij de technocid mix dekt de vlag de lading: een acid techno versie van het nummer. Draaien maar aan die filters! Bij de track “Ibiza Ritter” komen de Italo Disco vibes naar boven maar dan wel in een 2019 versie. “Sting Collins” tapt met zijn groovy percussie en Italo baslijntje een beetje uit hetzelfde vaatje, zonder hetzelfde te klinken. En als afsluiter een heerlijk lome chill-out track als een warm bubbel bad om je dansbenen wat rust te gunnen. Meer moet dat niet zijn.

 

ARTIST: John Selway
TITLE: Light Language
LABEL: Serotonin/Epm music
CATALOGUE NO: ser025

John Selway is een producer die al sinds de vroege jaren negentig bezig is een brede catologus op te bouwen van releases in diverse stijlen binnen de electronische muziek. Zijn voor mij bekenste productie is wel de belanrijke bijdrage aan de vroege producties van Deep Dish. Maar selway heeft veel meer gedaan van Diepe minimal tot Synthpop.

Deze release op Serotonin staat vol onvervalste “Intergalactic Funk” de hoekige beats nemen je mee op een reis door het heelal van de dansmuziek. Hemelse pads, funky baslijntjes alles is aanwezig om de voetjes van de vloer te laten gaan op de dansvloer ofwel daarnaast. “We Are Ready” en ook “Light Language” zijn twee meer off-beat sferische electro tracks voor in de start van een dj set of voor lekker thuis op de bank. Terwijl op “Gravity Probe” de computer-funk lekker los gaat en de benen in beweging brengt. Afsluiter “Stars in the Gutter” is een met een uptempo wat vuilere electro sound een perfecte afsluiter van deze vier tracker.

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.