Bal der verstrooiing 07/2020 (week 18)

Langzaam lijkt het normale leven terug door te sijpelen, maar we zijn er nog niet, mond maskers op het werk en in de bus er naar toe. We zullen er nog wel een tijdje aan vast zitten. Gelukkig is er geen extra beveiliging nodig om de nieuw muziek in het Bal der verstrooiing te beluisteren…

 

ARTIST: the Advent
TITLE: Life Cycles
LABEL: Cultivated Electronics
CATALOGUE NO: CE035

The Advent een naam die al lang mee gaat in de techno wereld, voor mij een naam waar ik klaarblijkelijk back in the day te weinig aandacht aan heb gegeven, ik heb die naam nl nooit in verband gebracht met electro, blijkt dat toch een van hun (nu zijn) handels merken te zijn. Maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. Het blijkt inmiddels als 17 jaar geleden te zijn dat the Advent oftewel de Britse producer/dj Cisco Ferreira nog eens een volledig electro album heeft uitgebracht. Het album bestaat uit tracks uit de jaren 90 in combinatie met nieuwe tracks. Ferreira zegt hier over: hier mee wil ik een link leggen tussen de muziek van toen en de nieuwe wave van electro van nu, een link maken met de electro producers van 2020.

De plaat opent direct heftig als de beats er in komen bij “Music is Life” een snelle maar ingehouden electro track, met een voor electro atypische (vind ik toch) warme string drone. “This is electro, do yoo wanna dance ?” zo klinkt een dreigende sample in “This is not” opnieuw een redelijk uptempo nummer dat al een stuk minder ingehouden klinkt als zijn voorganger. Ferreira heeft het gas pedaal precies gevonden en blijft deze ingetrapt houden, “Electrical Sounds” is opnieuw een uptempo nummer met een lekkere vuile electro feel. Voorals nog gaat de rem er niet op deze ep, “Vast” knalt er ook weer vollop in met een snelle beat en zenuachtige sounds, geen adem ruimte tot nu toe. “L.U.” knalt er ook weer vol gas in met een vuil baslijntje en een nerveuze beat. “Boogie electro” heeft in verhouding met de rest een iets tragere beat, maar rustiger zou ik het niet bepaald noemen daarvoor zijn de geluiden te in your face en te hectisch. Dan een live track van een optreden op motor 98, oldskool dus, vuil en dreigend klinkt dat. Ook op “Stasis V2” gaat het tempo niet of nauwelijks naar beneden, een snelle nerveuze track, zonder scrupulles, maar toch is er laat in het nummer ruimte voor wat schoonheid in de vorm van een string en een electrisch gitaar like lead melodie. Dan is het al weer aan de hekkensluiter van dit album “Panda” een naar de maatstaven van het album relaxter nummer, alhoewel de nerveuze baslijn je niet echt met rust laat. Het nummer blijft wel vrij minimaal en is vooral gestoeld op de variatie van de filters op de acid like lead.

Amai om het op zijn Vlaams te zeggen, dat is even naar adem happen na zo’n album vol uptempo electro. The advent heeft mij overtuigd om toch wat meer aandacht aan zijn releases te geven in de toekomst, en ook eens in de oude releases te neuzen.

 

ARTIST: Eddy Fowlkes
TITLE: Knuckle head series vol2
LABEL: City Boy Music
CATALOGUE NO: CBMD 002

Opnieuw een ep van Eddy Fowlkes, deze keer Knuckle head series vol2 opnieuw no nonsense in your face muziek, groovy zonder daar moeilijk over te doen, ik houd wel van onverwachte en spits vondige dingen, graag zelfs, maar dat hoeft niet altijd, dat bewijst Fowlkes hier maar even, en hij kan het weten want hij is “the godfather of techno soul”

“The Past and the Present” is een minimale track met een ritmische stem sample en no nonsense drum programmering, meer moet dat niet zijn. “Wo wo Booty” trekt dan wat meer de tech-house kaart met een funky stacatto orgeltje, en opnieuw een ritmische stem sample. Een vrolijke string achtige lead maakt het af. Dansvloer werk in optima forma van meneer Fowlkes.

 

 

ARTIST: Nuron/As One
TITLE: La Source
LABEL: De:tuned
CATALOGUE NO: ASGDE 031

Nuron is terug ! Dat is de eerste zin in de pers tekst van deze ep. Deze Britse producer heeft in 95 een paar geniale “artificial inteligence-eske” tracks uit gebracht op het legendarische “Likemind Records” ik was er toen ook al bij in die scene en helaas is dat aan mij voorbij gegaan, toen was het ook wel anders, geen internet om muziek uit te wisselen geen streaming diensten etc, dus misschien niet zo heel erg verwonderlijk dat ik dit gemist heb. Gelukkig heb ik nu een herkansing om kennis te maken.

De ep telt drie tracks, op de A kant (ja ja in eerste instantie is het een vinyl release) vind je “La Source”, een nieuw nummer van Nuron himself. “La Source” is een dromerige relaxte benadering van Detroit techno die op zijn minst in de verte doet denken aan As One en Jedi Knigthts. Heel toevallig staan er op de b-kant twee nuron remixen van As One tracks van het album Communion waar ik in de vorige editie van bal der verstrooiing over schreef. “The Specialist” is origineel een warme wollige track, gesmoord in een warme string, Nuron trekt deze deken er vanaf en maakt er

een veel frissere herwerking van waarin hij de originele elementen zoals het acid like lijntje heel subtiel laat terug komen. De remix van het slot nummer van Communion van As One “Emanation” is de derde en laatste track op deze ep. Nuron maakt van de ambient track een fijne breakbeat-techno track. Met weer subtiele referenties aan elementen uit het origineel.

Een fijne kennismaking met een producer die ik nog niet kende, maar die ik zeker in de gaten ga houden. Ik zou jullie ook aanraden Nuron in de gaten te houden…

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.