Bal der verstrooiing 06/2020 (week 16)

Hoe lang zal het nog duren ? Gaan de scholen nog terug open voor de zomervakantie ? vragen waarop ik geen antwoord heb, wat ik wel heb zijn nieuwe geluiden voor het bal der verstrooiing…

ARTIST: Techmarine Bottom Feeders
TITLE: Boanerges and the Watery Deep
LABEL: epm music
CATALOGUE NO: EPM82

Na twee ep’s komt het duo Paris the Black Fu en Luxus Varta met hun debuut album als Techmarine Bottom Feeders. Een concept album dat draait om de naar de zeebodem gevluchte door genetisch gemanipuleerd voedsel gemuteerde Techmaridians en hun gevecht om in leven te blijven. Op dit album zullen we oude helden terug zien en nieuwe leren kennen zoals, The Proud Traitor, The Vision en The Sons of Thunder…

Openings track van deze lp is “Sub Lineage Genesis” een sfeervolle soundscape vol spanningsopbouw. “We can net help you- side stepping” is een sinistere mid tempo electro track opgebouwd rond een monoloog van de Techmaridians, die eerder al op “The Vision -ep” stond “Out of Water out of Time” is opnieuw een mid tempo electro track het sinistere gevoel is er ook nog steeds, maar de baslijn geeft de track een scherper randje als zijn voorganger. Dan komt een van de helden van de technmaridians langs: De“ Sons of Thunder” laten hun tanden zien in donkere uptempo electro track waar ik wel pap van lust. “Constructing a powerful Enemy” is een track die tussen idm en electro in hangt, opnieuw een wat sinister sfeertje dat perfect past in de flow van het album.”The Scientists were only being scientific” is opnieuw een donkere soundscape vol ingehouden spanning, die je bij de les houd en nieuwsgierig naar wat komt. Wat hier na komt is “The Vision” in een versie die niet op “ the Vision ep” stond. Een acid electro track waarin de ingehouden spanning weer vollop aanwezig is en blijft ondanks dat de filters helemaal open mogen en het toch een redelijk up-tempo track is. “A Quagmire of Confusion” is een slepende langzame electro track, lekker houterig en hoekig en o zo vet. “Sons of Experimentation and War” een track die al eerder op de “Proud Traitor ep” stond is ook een down tempo track waarin het sinistere kantje van dit album weer meer bij boven komt kijken. Ook “The Proud traitors demise” stond op die “Proud Traitor ep” hier gaat het tempo weer een stukje omhoog voor een meer up temp track opgebouwd rond een sfeervole bas geluid. Dan zijn we alweer aan het laatste nieuwe nummer van deze lp beland: “The Lens Gateway” dwaalt even af van het electro pad, het is meer een drukkende techno track waarin de ingehouden spanning bijna tastbaar word. Afsluiter van de lp “A Groundless New World” die ook al eerder op “The Proud Traitor ep” stond opent als een ambient track compleet met “zee” geluiden waarin een lekkere lome breakbeat de track op gang trekt, en een onverwacht piano outro geeft deze track een verassende twist en is dan ook een perfecte afsluiter van dit toch wel met enige verwachtingen gepaarde release.

 

 

ARTIST: As One
TITLE: Communion
LABEL: De:tuned
CATALOGUE NO: ASGDE029

Het langverwachte nieuwe album van Kirk Degiorgio als As One, het eerste in meer dan 10 jaar. Ik vind het altijd lastig een review van As One te schrijven omdat ik altijd dreig weg te dromen en mee gevoerd wordt door de muziek. Zoals ik al eerder schreef in mijn review van “Degiorgoi’s Editie” van de De:10 serie is zijn handels merk organische techno met een flinke scheut soul en jazz er in, Detroit techno maar dan op zijn Brits.

Opener “Absorption Spectra” begint direkt warm en uitnodigend met een soort met strings doorweven slepende orgel melodie. De beats blijven deze track afwezig. “Downburst” is daarentegen een electro track met een hele drukke en redelijk snelle beat zonder dat het nummer hierdoor snel of stevig wordt, nee Degiogio drappeert over de hevig electro achtige beat een zommerse melodie die alles een fluwelen gevoel geeft. Ooit kocht ik een keer een plaat van Degiorgio bij Hotmix in Den Haag en toen omschreef de legendarische DJ/Producer/Platenboer Ferenc Degiorgio’s muziek als lekkere laxeer jazz. Niet mijn eerste gedachte, maar wel eentje die de lading dekt en zeker niet negatief bedoeld.

Ook de derde track op het album “Irimias” levert ons weer een stukje zonovergoten electronische droomjazz, met de typische subtiel Degiorgio percussie. “The Ladder” is dan weer een iets meer ellectro nummer met iets minder uitbundige strings en een fijne breakbeat. De ingehouden spanning en spannende percussie van “Outer Edge” brengen dan weer een heel andere sfeer met zich mee zonder het Degiorgio universum te verlaten.

Na deze uitstap worden we ondergedompeld in de warme strings van “Aimpoint” meer ga ik daar niet over zeggen. “The Specialist” opent dan weer heel beat georiënteerd, maar al snel wordt ook deze track overgoten met een warme wollige string een warme bas lijn en weer die typische subtiele percussie doet de rest. “We Are but Shadow” begint stevig en redelijk hoekkig voor Degiogio’s doen, maar dat is niet negatief, we hoeven echter niet al te lang te wachten tot er een beetje liefelijkheid doorsijpelt, een hoge string en een lieflijke snelle hoge melodie geven de baslijn een soort melancholieke schijn mee. Afsluiter “Emanation” is net zo als de openings track beatloos. Opvallend vind ik ook ook dat het opnieuw redelijk slepend is. Een paar lome jazz orgel akkoorden en een soort van space saxofoon makken de track af.

 

ARTIST: Eddy Fowlkes
TITLE: Knuckle Head series vol1
LABEL: City Boy Music
CATALOGUE NO: CBMD-001

Eddy “Flashing” Fowlkes is een van de grondleggers van de Detroit Techno. Samen met Kevin Saunders, Carl Graig, Derrick May en anderen leggen ze in de jaren 80 de grondvesten voor dit muziek genre. Nu is hij terug met een nieuwe digitale release, de eerste van sowieso een serie van 3 Knuckle Head platen.

Deze Knuckle Head vol 1 opent met “Knuckle Head 10” een hoekige techno soul plaat met een zuigende kick en een uplifting sound. Deze gaat het zeker goed doen op de dansvloer als die opzwepende stem sample er in komt. Man man wat een kick ! De tweede en tevens laatste track van deze twee tracker “Sequence One” is even hoekig, misschien zelfs nog hoekiger misschien dan zijn voorganger en trekt dan ook direct stevig op gang. Een rechttoe recht aan opbouw meer moet dat niet zijn, pure dansvloer muziek.

 

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.