Anna Von Hausswolff – Ceremony

KD097-cover[cd, City Slang/Konkurrent]


Anna Von Hausswolff is één van de weinige artiesten die me vanaf de eerste seconde tot op het bot weet te raken. Dat is in 2010 als haar debuut Singing From The Grave het licht ziet op het sympathieke Kning Disk label. De Zweedse houdt met haar indringende, pianogedreven muziek en zang het midden tussen singer-songwritermuziek, folk, pop, gothic, klassiek, rock en experimentele muziek. Zelf bedient ze de piano, strijkermachine, (kerk en elektrisch) orgel, klokkenspel, harmonica, sitar, tamboerijn en mellotron. Daarnaast vullen gasten haar muziek aan met gitaar, bas, percussie, drums, banjo en zang. Een fraaie kruisbestuiving van Marissa Nadler, Soap&Skin, Kate Bush en Antony is het resultaat. Licht bevreemdende, onconventionele muziek met een duister randje en van een overrompelende schoonheid. Haar vader is overigens elektronica experimentalist CM Von Hausswolff, hetgeen misschien wel één en ander verklaart. Anna klinkt overigens een stuk toegankelijker dan haar vader, al is dat wel relatief.


Twee jaar later verschijnt wederom op Kning Disk haar cd Ceremony. En wat te verwachten van een nieuwe van Hausswolff? Ditmaal besluit ze het kerkorgel van de Annedal kerk in haar geboorte- en woonplaats Göteborg een hoofdrol te geven naast piano, synthesizers en haar heerlijke zang, die helder, hard en wonderschoon als kristal is en ergens tussen Elizabeth Frazer, Jenny Hval en Kate Bush in zit. Daarnaast is in 4 van de 13 tracks haar zus Maria te horen op zang. Verder wordt bijgestaan door Daniel Ögren (gitaar, clavioline), Karl Vento (gitaar), Christopher Cantillo (drums), Filip Leyman (synthesizers, percussie) en Xenia Kriisin (citer, zang). Anna weet je weer helemaal in te pakken met haar originele benadering en inkleuring van de muziek. Ze experimenteert er ook lustig op los en weet een mysterieuze en bovenal intrigerende atmosfeer te creëren. Het is allemaal wat grimmiger, ook qua thematiek, wat onderstreept wordt door titels als “Deathbed”, “Mountains Grave”, “Liturgy Of Light” en “Funeral For My Future Children”. Het is een uniek geluid dat ze hier neerzet, waarbij je moet denken aan een bevreemdende hybride van Wildbirds & Peacedrums, Jenny Hval, Bel Canto, Cocteau Twins, This Mortal Coil, Kate Bush, Marissa Nadler, The Knife, Soap&Skin, Dead Can Dance en Barn Owl. Een betoverende schoonheid!


Het album is nog altijd verkrijgbaar via het kleine Kning Disk, maar wordt nu opnieuw in de markt gebracht door City Slang, zodat het ook een groter publiek kan bereiken. Dat is wat dit album namelijk dubbel en dwars verdient.


door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.