Áine O’Dwyer – Anything Bright Or Startling?

Anythingbrightorstartling[cd+cd-r, Second Language Music]


Het zou goed kunnen dat je nog nooit van de naam van multi-instrumentaliste en zangeres Áine O’Dwyer hebt gehoord, hoewel ze niet bepaald bij de minste terug te vinden is. Ze maakt namelijk deel uit van de groepen The Cloisters, United Bible Studies en London Improvisers Orchestra en geeft acte de présence op albums van Piano Magic, Richard Moult, Mark Fry And The A. Lords en solo ook op de Second Language Music compilatie End Of A Season (2012). Hierbij is deze Ierse, tegenwoordig in Londen wonende, muzikante veelal op de harp te horen, hoewel ze meerdere instrumenten beheerst. Ze debuteert solo begin vorig jaar met haar fraaie cd Music For Church Cleaners. Breekbare folk gehuld in een surrealistische atmosfeer, waarmee ze eens te meer haar bijzondere kwaliteiten aantoont. Een unieke muzikante.


Nu is haar tweede album Anything Bright Or Startling?, uitgebracht op Second Language Music een feit. Het de derde in de zogeheten “library series”; de eerste is van Directorsound, de tweede van Piano Magic en de vierde is van Colleen, maar die is eerder verschenen. Alles in deze serie wordt uitgebracht in een A5 hardcover hoes, die ook zo in je boekenkast zou passen. Ze brengt hier 4 composities met een totale lengte van 48 minuten, die elk in feite uit meerdere subtracks bestaan. Het leeuwendeel wordt gecreëerd met harp en haar etherische zang, wat ze her en der aanvult met piano, orgel, klokkenspel, fluit, samples en in twee stukken ook cello, die door gastmuzikant Aaron Martin wordt verzorgd. Ze brengt verstilde, kristalheldere en bovenal indringende
Aine_Bonusmuziek, die heerlijk melancholisch, filmisch en mysterieus is. In feite brengt ze muzikale verhalen en schetsen die tussen folk, ambient en experimentele muziek uitkomen. Ik zou ook niet direct een referentie kunnen noemen die de lading dekt, daarvoor is haar sound te origineel. Maar denk aan een soort hybride van Heidi Harris, Joanna Newsom, Sophie Hutchings. Lidwine, Nico, de vroege Van Morrison en haar andere bands. Ze weet je ruim drie kwartier te boeien en overrompelen met skeletachtige maar veelzeggende muziek, waarbij ook de stilte functioneel wordt ingezet. Abonnees van Second Language Music ontvangen er ook nog de cd-r Safely Adrift bij waarop je vier sterke improvisaties krijgt voorgeschoteld. Een ontwapende schoonheid!
door Jan Willem Broek

Comments

comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.